Fontys Journalistiek in Tilburg stond vandaag in het teken van inclusie en diversiteit. Volgens de organisatoren van de dag zou de journalistiek voor iedereen moeten zijn. Meer naar elkaar luisteren, inlezen in je publiek en nagaan in welke bubbel je zit zou al een groot verschil kunnen maken.
Jennifer Jubitane is Diversity Officer van Fontys Mens en Maatschappij. Ze geeft onder andere training aan leidinggevenden en onderzoekers die hun werk inclusiever willen uitvoeren. De workshop die ze vandaag aan studenten journalistiek gaf, stond in het teken van inclusieve taal. “Het is belangrijk dat je onderzoek doet en je verdiept in de doelgroep waar je over praat. Op het moment dat je een stuk over bijvoorbeeld daklozen gaat maken, stel jezelf vragen. Waar komen mijn beelden over daklozen vandaan? Toets die. Vervolgens kun je dit spiegelen met de werkelijkheid. Dus stel jezelf bepaalde reflectievragen, want zo creëer je een plek waar alle stemmen gehoord worden.”
Sharmila Angoelal is mede-oprichter van Diversity Quest. Door middel van workshops, trainingen, games en andere toepasbare methodiek maakt ze organisaties inclusiever. Vandaag gaf ze les over de essentie van een divers en inclusief netwerk. “Het begint eigenlijk al bij jezelf. Hoe kijk ik naar de wereld en ik welke bubbel leef ik wel of niet? Wanneer je daarvan bewust bent, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je gaat namelijk hele andere vragen stellen en je gaat anders luisteren. Ik denk dat het dialoog hierin heel belangrijk is, echt de tijd voor elkaar nemen. Niet in die snelheid waarin het nieuws vaak gaat.”
Als student op Fontys Journalistiek viel het Mai-lin Steegers op dat er vrijwel geen diversiteit is. Ze zit nu in FJ-Inclusie en is bezig met manieren om de hogeschool meer inclusief en divers te maken. Een onderdeel daarvan is het in elkaar zetten en tot stand laten komen van deze themadag. “Het is van belang dat je niet bang ben om met mensen te praten die anders zijn dan dat jij bent. Als je twijfelt hoe je die persoon moet benaderen, vraag het gewoon! En ook constant reflecteren, continu nagaan wat had ik beter kunnen doen? Daarnaast denk ik dat de journalistiek een vrij harde en stereotyperende wereld is. Het gaat over vooroordelen en niet over de mensen die zich niet gehoord voelen. Dit trekt ze ook niet om dan een journalistieke opleiding te doen.”
Ook Rosalien Manderscheid is lid van FJ-Inclusie en maakt zich hard voor meer diversiteit op deze opleiding. Ze is bezig met het ontwikkelen van een stijltaalgids voor de journalisten op opleiding hier op Fontys. “Wees je bewust van welke achtergronden, perspectieven en verhalen er zijn in je nieuwsredactie. En kijk welke er missen. Ga vervolgens met hen in gesprek. Waarom spreekt dit hen niet aan en wat kunnen wij eraan doen om dit wel aantrekkelijk te maken. Journalistiek is gewoon best wel elitair en ze doen te weinig de moeite om nieuwe en andere mensen te betrekken, vooral op onze school. Dat moet gewoon anders.”