Van haute couture naar fast-fashion

Drukke prints, metallics en veel kleur: dit zijn de invloeden van de Amsterdam Fashion Week die volgend seizoen terug te zien zijn in de winkels.

De afgelopen Amsterdam Fashion Week stond in het teken van duurzaamheid en opvallende trends. Deze creaties, ontworpen voor de catwalk door ontwerpers als Ronald van der Kemp, Denzel Veerkamp, en Tess van Zalinge, lijken op het eerste gezicht onbereikbaar voor de consument, maar niets is minder waar. Merken als ONLY en Vero Moda, halen veel inspiratie uit de haute couture van de modeweken. Demi de Jong, sales medewerkster bij ONLY, vertelt dat zij inspelen op de trends die ze zien om het vervolgens te mixen met hun huisstijl. Hierdoor geven zij hun eigen ONLY-twist eraan. “Wij zijn geen trendzetters, maar trendvolgers,” aldus De Jong

Fast fashion-merken zoals Zara en H&M volgen een vergelijkbaar proces. Ze observeren de belangrijkste modeshows en brengen binnen enkele weken aangepaste versies van de nieuwste catwalk trends in hun winkels. Deze merken nemen de buitensporigheid van de ontwerpen weg en zorgen voor betaalbare versies die geschikt zijn voor alledaags gebruik.

Zo schrijft de The Business of Fashion veel over de invloed van modeweken, zoals de Amsterdam Fashion Week. De Fashion weken zijn dan ook niet alleen belangrijk voor de high-end modewereld, maar zijn voor commerciële merken essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en om te zien wat consumenten mogelijk aanspreekt. Fashion Week vormt de basis voor wat later wordt omgezet naar producten in de massamarkt.

Bron: Amsterdam Fashion Week

Wat kunnen we dan ook voor aankomend seizoen verwachten?

Volgens De Jong zullen er in 2025 veel van de catwalk trends van afgelopen week terug gaan zien. Zo kan je jouw broek met panter- of zebraprint van jaren geleden van de zolder halen, want de printjes komen helemaal terug.

Maar denim-op-denim combinaties blijven ook nog even populair.

Glanzende kleding nodig? Geen probleem, de metallic stoffen kan je straks overal halen.

De broeken met capri-lengte, een modefavoriet die tijdens de Fashion Week zijn herintrede deed, zal waarschijnlijk een trend worden voor de lente en zomer van 2025.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...