Brandweermannen herdenken 9/11 door trappenloop  

De tragische gebeurtenis die gebeurde op 9/11 in New York leeft niet alleen in Amerika. Nederlandse brandweermannen herdenken de slachtoffers van de aanslag in 2001, waarbij zowel onschuldige mensen als dappere hulpverleners omkwamen. Dit doen ze voor de derde keer met de Firefighter Stair Climb in Almere. 

In het WTC (World Trade Center) in Almere gaan brandweermannen de uitdaging aan. Ongeveer 800 mensen gaan zondag 15 september 30 verdiepingen en 600 treden, in brandweerpak en met het gebruik van ademlucht beklimmen. Ook medewerkers van politie, ambulances en defensie mogen in hun werkuniform meedoen. 

Vier jaar geleden begon organisator en brandweerman Bas Scharloo met het idee om elke maand iets sportiefs te doen binnen de brandweerorganisatie. Toen hij het WTC-gebouw zag bedacht hij bij zichzelf, kunnen we niet een traploop doen. “Omdat ik altijd al wat aan een goed doel wilde hangen en de tijd daar was, vond ik het mooi om te combineren”. De laatste zondag van de maand, waarop ze het altijd houden, viel precies op 9/11. Het koppelen aan 9/11 komt door het World Trade Center en dat de stair climb altijd rond die datum valt. “Het kwam zo samen”. Elke hulpverlener die omgekomen is bij het uitoefenen van het beroep, politie, defensie, waar dan ook ter wereld staan ze bij stil. “Als symboliek gebruiken we 9/11”. 

De dag heeft als doelstelling mensen te laten bewegen. “Wij hebben een evenement en dat staat op een fundering van drie pilaren”, vertelt Bas. De eerste pilaar is een goed doel. Daar lopen ze voor. Het tweede is dat ze stilstaan bij omgekomen hulpverleners. Het traplopen doen ze als eerbetoon. “Van twaalf tot een is er ook een show waar we een minuut stil zijn. Er wordt dan ceremoniële muziek gespeeld”. De derde is de samenhorigheid, “zo noem ik het”, aldus Scharloo. 800 mensen hebben zich ingeschreven, dat zijn allemaal hulpverleners die hetzelfde meemaken. “Die staan allemaal in het veld, die hebben allemaal een bepaalde drijfveer en op het moment dat er wat gebeurt, dan staan we vooruit in plaats van dat we wegrennen. Ja, dat is een beleving. Daar wil je onderdeel van zijn”.

“Wat we dit jaar hebben gedaan is de beleving van 9/11 weergeven in de loop zelf”. Onderweg doe je indrukken op van wat er gebeurd is tijdens 9/11. “Het wordt spectaculair”. De projecten die de deelnemers gaan beleven tijdens de loop zijn van een fotograaf die er zelf bij is geweest. 

“Als ik aan een brandweerman vraag waar hij was op 9/11 geeft hij gelijk antwoord. Hij weet wat het inhoudt, wat de impact is en wat de risico’s zijn. Als je daar over nadenkt, dan zegt dat wel iets”, vertelt Bas. Als slogan hebben ze ‘We are The Guardian’ en zondag wordt het nummer ‘We are The Guardians’ uitgebracht. Dit is voor de hulpverleners die het vak nog steeds uitoefenen. Vanaf half 10 is de loop live te zien op het YouTube kanaal Fire24/7. 

 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...