Festival Just Move schiet tekort om jongeren 12 t/m 18 aan het bewegen te krijgen 

Sport- en beweegfestival Just Move kan terugkijken op een geslaagde eerste editie, al was er wel een doelgroep die mistte. Laat dit nu de doelgroep zijn die volgens het sportakkoord van de gemeente Tilburg het minst beweegt, ,,Het blijft voor autoriteiten moeilijk om jongeren tussen de twaalf en achttien te stimuleren.” Aldus Chiara Otten, projectmanager van het festival.

Het spoorpark was heel dit weekend bezet door het sport en beweging festival Just Move, de aftrap van dit nieuwe initiatief. Er waren veel verschillende sportaanbieders die allemaal een plek toegewezen kregen om zich te vertegenwoordigen. Wanneer je langs de sprintbaan loopt hoor je dat een aantal kinderen voor de vijfde keer een wedstrijdje willen rennen, bij de tafeltennisvereniging komt er een vrouw met een kunst knie die meteen geholpen kan worden en bij discgolf kwamen er volgens de begeleiders meer jongeren dan volwassenen langs. Veel positieve dingen dus, toch mist er een belangrijke doelgroep. De Jongeren van de twaalf tot en met achttien zijn namelijk schaars. “Er waren er inderdaad heel weinig, een paar misschien. Het grootste deel was ouder met kind”, zegt Chiara Otten. En dat is teleurstellend omdat uit het sportakkoord van de gemeente Tilburg blijkt dat maar 28% van de Tilburgse jongeren, binnen de leeftijd twaalf t/m achttien, voldoet aan de bewegingsnorm van minimaal 1 uur per dag matig intensief lichamelijke actief. 

,,Deze doelgroep blijft het moeilijkst om te bereiken”, voegt Chiara toe. Op Sociale media (Instagram en Facebook) hebben ze geprobeerd jongeren te prikkelen. Ook hebben ze via de verenigingen leden aan te sporen om hun vrienden mee te nemen. Remy Bonjasky (48) was ook aanwezig als symbool voor de sport. Zo hoopten ze dat er meer jongeren binnen de doelgroep langskwamen.     

Op het festival voegt Eardly van der Geld, één van de medeorganisatoren Just Move en voorzitter tafeltennisvereniging LUTO, toe dat ze bewust een divers aanbod van sporten hebben gecreëerd om ook de jeugd bij het evenement te krijgen. Het aanbod bestond uit discgolf, boogschieten, walking sports, een dance academy, zumba en honkbal. ,,Er zijn tig dingen hier die prima te doen zijn, als je maar beweegt. Daar draait het om.” 

Deze diversiteit is echter niet alleen voor de jongeren bedoeld. Veel ouderen zien sporten namelijk ook als iets wat alleen voor de jeugd is weggelegd, zegt sportwethouder Maarten van Asten. Diversiteit kan ook ouderen helpen bij het vinden van een juiste sport. Het brede aanbod zou kunnen en moeten werken voor iedereen, maar aan het publiek te zien is er wat anders nodig om de doelgroep 12 t/m 18 aan het bewegen te krijgen. Er is vooralsnog geen activiteit gepland voor die groep. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...