Boete voor het stiekem oversteken over spoorwegovergangen

Sinds 10 september kan je in Oisterwijk een boete krijgen voor het oversteken over een spoorwegovergang. Je kent het wel. Je bent te laat uit bed gekomen en racet nu naar de bus. Als je nu doorrijdt kan je de bus nog halen. Voor je zie je de lichten bij de spoorwegovergang knipperen. Je hoort de bellen en ook de slagbomen komen al naar beneden, maar je schiet nog nét over het spoor heen. Dat is in Oisterwijk nu verleden tijd.

Flitscamera’s bij spoorwegovergangen

Samen met het openbaar ministerie is ProRail gestart met het plaatsen van flitspalen bij ongeveer 40 spoorwegovergangen. Twee daarvan zijn de Spoorlaan en de Heusdensebaan in Oisterwijk. Er komt nog een derde, bij de Tilburgseweg, maar die wordt later pas geplaatst.  

“Uit proeven weten we dat dit inderdaad werkt,” zegt Aldert Baas, woordvoerder van  ProRail. In Hilversum is er namelijk tussen 2018 en 2020 een proef geweest waarbij er op twee overwegen een flitscamera was geplaatst. In deze periode is de hoeveelheid overtredingen met vijftig tot zestig procent gedaald.

Forse boetes

De flitscamera’s kunnen de kentekens van motorvoertuigen bij overtredingen opslaan. Deze beelden worden daarna bekeken door boa’s, waarna de bestuurder een boete van het CJIB in de bus kan verwachten. Deze boetes zijn geen kleine bedragen. Auto’s, motoren en vrachtwagens moeten bij een overtreding een sanctie van 300 euro betalen en brom- en snorfietsen krijgen een boete van 210 euro.

Voetgangers en fietsers kunnen met deze preventiemethode niet beboet worden, aangezien ze geen kenteken hebben, maar de regelmatige controle door politie en toezichthouders die ter plekke boetes uit kunnen delen moeten ervoor zorgen dat ook deze mensen zich aan de verkeersregels houden. Aldert Baas zegt hierover: “Uiteindelijk is het waar dat de voetgangers het voor hun eigen veiligheid moeten doen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...