‘‘Ik heb getwijfeld om mezelf voor de intercity te gooien’’

DELFT – Deze week is het de Suïcide Preventie Week. 13,2% van de jongeren ervaart suïcidale gedachten. In 2023 overleden 300 jongeren door zelfdoding. Ook Daan (20) worstelde met deze gevoelens en zag geen andere uitweg meer.

“Paniekaanvallen, me nutteloos voelen, nergens zin meer in hebben zo voelde ik me,” vertelt Daan. “Ik negeerde mijn vrienden en huisgenoten bewust, en ik ging niet meer naar mijn ouders in Limburg. Het voelde als een hel. Ik durfde mijn ouders en vrienden niet te vertellen wat er aan de hand was. Waar komt dit vandaan? Die vraag spookte constant door mijn hoofd. Ligt het aan de druk van mijn studie, het recentelijke einde van mijn relatie of wil ik echt uit het leven stappen? Ik wist het niet. Op het dieptepunt in deze periode heb ik bij een onbewaakte spoorwegovergang gestaan getwijfeld of ik mezelf nu voor de intercity zou gooien. “

‘’Op zondag 10 september zag ik bij een talkshow op televisie twee jongeren praten over hun suïcidale gedachten. Voor het eerst voelde ik me niet meer alleen. Hoewel het moeilijk was om mijn eigen gevoelens te erkennen, moest ik toegeven dat ik ook suïcidale gedachten had. Diezelfde avond heb ik contact opgenomen met ‘113 Zelfmoordpreventie’ en sprak ik met een vrouw die me de volgende ochtend terugbelde. Maandagochtend ben ik meteen naar de huisarts gegaan, die me doorverwees naar de GGZ. In de tussentijd had ik gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts. Langzaam maar zeker kwam mijn behandeltraject op gang.

Nu, precies een jaar na dat telefoontje, is Daan dankbaar dat hij hulp heeft gezocht. “Ik ben negen maanden lang begeleid door een team van professionals. Hun steun heeft ervoor gezorgd dat ik hier nu sta. Inmiddels weten ook mijn ouders en vrienden wat ik heb doorgemaakt.”

‘’Dagelijks overlijden in Nederland gemiddeld vijf mensen door zelfdoding’’, aldus Martha psychologe van 113 Zelfmoordpreventie. De oorzaken variëren, maar psychische problemen zijn de meest voorkomende. Specifieke risicofactoren verschillen per doelgroep: bij jonge vrouwen speelt pesten vaak een rol, terwijl jonge mannen vaker kampen met verslavingen. “Tijdens de Suïcide Preventie Week schenken we landelijk extra aandacht aan dit soort thema’s,” zegt Martha. “We organiseren lezingen en bijeenkomsten, met name voor jongeren, om hen te informeren en hen aan te moedigen hulp te zoeken als ze met deze problemen worstelen. Dit kan bij ons, maar ook bij vrienden of familie. Samen kunnen we zoeken naar oplossingen. Het leven is te waardevol om vroegtijdig op te geven.”

(De echte naam van Daan is bekend bij de redactie) 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...