Little Devil klust tot laatste minuut, zaal heropent zonder likje verf

Als je donderdagmiddag het Tilburgse gitaarcafé Little Devil binnenloopt, zou je niet zeggen dat er ‘s avonds een live-programma op de planning staat. Een handjevol klussende mannen is in de weer met beitels, pijpen en boormachines bij het podium. “Deze deur kan niet dicht. Hij moet eruit of het is maar zo,” zegt een van de werkers. In de laatste uurtjes zijn de barren leeg en kan hier en daar nog wel een likje verf over. “Details”, zegt café-eigenaar Paul Guldemond. “We klussen tot 16.59 uur, een minuut later is de eerste band er.”

Little Devil is aan het verbouwen omdat de buurt geluidsoverlast ervaart. Alleen op deze manier kunnen ze hun geliefde livemuziek aan blijven bieden. Door middel van crowdfunding is het ze gelukt. De verbouwing kost zo’n 200.000 euro waarvan 68.680 euro van de actie komt, de rest komt uit eigen zak van het café. “We hebben sympathieke buren,” zegt Guldemond. “Maar ze hadden zeker last van ons. Live muziek gaat hard, zeker ‘ons’ genre. We konden helemaal stoppen, live-muziek schrappen of verhuizen. Het voelt een beetje als bedelen, maar we gingen dus voor een crowdfunding en bouwden een doos-in-doosconstructie om het geluid tegen te gaan.”

Doos-in-doosconstructie
Zo’n doos-in-doosconstructie is een bekende geluidswerende techniek. “Alle poppodia hebben dat”, zegt Paul Guldemond, de café-eigenaar. “Het zijn eigenlijk twee kamers in elkaar gebouwd met een luchtruimte ertussen, of met rubber erin. Die ruimte vangt het geluid op.” Het bouwen van deze doos bevatte ook de grootste tegenslag, waardoor de optredens van 6 en 7 september niet door konden gaan. “We hadden het strak gepland”, stelt Guldemond. “Alle aansluitingen moesten opnieuw voor deze constructie: het water, geluid en de biertap. Als één aannemer dan een dagje later komt, moet alles opschuiven.”

Stickermuur
Uiteindelijk zal de reguliere Little Devil-bezoeker weinig verandering zien. De zaal lijkt even groot en de bekende stickermuur met honderden bandstickers is er nog. “We hebben de spaanplaten waar ze opzitten voorzichtig afgeschroefd en teruggezet. Slechts een paar delen konden niet terug, die hebben we geveild om geld op te halen. Nu is er weer ruimte voor nieuwe stickers!” Ook de bar is een klein beetje kleiner en de geluidstechniek is wat opgeschoven. “Dan is er meer ruimte in ‘de loop’”, zegt Guldemond.

Tweede huiskamer
“Ik ben heel blij dat we dit gedaan hebben”, vertelt de eigenaar verder. “Het is overweldigend om te zien hoeveel mensen ons willen helpen. Little Devil is een tweede huiskamer voor muziekliefhebbers. Mensen gunnen elkaar een hoop en snappen dat we elkaar nodig hebben.” Guldemond duikt nog snel de zaal in om mee te klussen. “Alles doet het, als het goed is, maar vanavond is de eerste keer live. Spannend!” De Utrechtste grooverockband Hell Valley High en de Noorse stonerpunkgroep Bokassa staan op het programma.

De zaal van Little Devil een paar uur voor de opening / Foto's: Manoek Lambregts

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...