Steeds minder huwelijken, maar ook minder scheidingen

TILBURG – Het is vandaag de ‘Dag van de Scheiding’ hoewel het aantal scheidingen in Nederland afneemt, worden er steeds minder huwelijken gesloten. De voornaamste reden is dat trouwen anno 2024 veel te duur is. 

Hoewel het aantal scheidingen sinds 2016 daalt, is dit deels te verklaren door het feit dat er minder huwelijken worden gesloten. In 2023 eindigden 24.310 huwelijken in een echtscheiding, een daling ten opzichte van 2013 toen 33.000 koppels besloten uit elkaar te gaan. Jongeren trouwen minder vaak en kiezen vaker voor een geregistreerd partnerschap of om meteen te gaan samen wonen.

Bij Bruidsmode Outlet in Tilburg merken ze ook een duidelijke verandering, vertelt een medewerkster. “Ja, we zien dat er steeds minder jongeren zijn die trouwen. Waar we 20 à 25 jaar geleden vooral klanten tussen de 20 en 35 jaar zagen, is het nu vaker de doelgroep van 35 tot 40 jaar die na 15 à 20 jaar samen toch besluiten om te trouwen. We merken tegenwoordig dat trouwen simpelweg te duur is. We horen ook vaak: ‘Onze vrienden trouwen niet, waarom zouden wij dat dan wel doen?’ Tegenwoordig is een geregistreerd partnerschap afsluiten op maandagochtend in het gemeentehuis ook zo geregeld.”

Verslaggever Bo is de straat op gegaan in Tilburg en is gaan vragen aan jongeren of ze later willen gaan trouwen. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...