Hoe een rolletje tape onze nationale voedselverspilling kan verminderen

Van te veel hagelslag op je boterham strooien tot het weggooien van die bruine banaan in de fruitschaal. We doen er allemaal aan mee: voedselverspilling. Tijdens de week tegen voedselverspilling komt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling met dé oplossing; een stukje tape voor in de koelkast. En dat lijkt beter te werken dan je in eerste instantie zou denken.

Om eerst even een beeld te schetsen van waar we nou precies over praten; gemiddeld gooien Nederlanders jaarlijks ruim 33,4 kilo voedsel per persoon weg, gemiddeld zo’n €138,- per consument. Dat is dus alleen in Nederland gezamenlijk al 2 miljard kilo per jaar. Ofwel een file vrachtwagens met voedsel van Utrecht tot aan Barcelona.
Met een plek in de top 5 van grootste voedselverspillers van Europa zet Nederland zich met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in om deze verspilling drastisch te verminderen.

Eerst-op-tape

Het idee van de tape is vrij simpel; je plakt het stukje tape op een plank in de koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die als eerst op moeten. Ook kun je deze tape op bakjes en schaaltjes plakken om voor jezelf duidelijk te hebben wat als eerst moet worden gegeten. Zo weet iedereen in het huishouden welk eten en drinken als eerst op moet voordat er een nieuwe verpakking open kan worden gemaakt en kan het weggooien van bedorven eten worden tegengegaan.

Een revolutionair stukje papier

De tape is gemaakt van papier en kan daarom worden gerecycled en hergebruikt. Het effect van deze tape lijkt op het eerste gezicht niet dé revolutionaire oplossing om voedselverspilling tegen te gaan, maar uit onderzoek blijkt dat we dat rolletje tape maar beter niet moeten onderschatten. Onderzoeksbureau Motivaction liet 140 mensen twee weken lang de tape gebruiken. Eerst werd er als graadmeter gekeken naar de hoeveelheden weggegooid voedsel vóór het gebruik van de tape, waarna er 2 weken volgden van tapen, tapen en nog eens tapen. En wat blijkt; tape-plakkers verspilden ruim 28% minder voedsel dan de niet-tape-plakkers. Nu lijkt dat nog niet eens zo’n ontzettend groot verschil, maar op jaarbasis kan dit enorm toenemen.

Super(!) markt

De supermarktbranche heeft ook niet goed in de boeken gestaan als het gaat om het tegengaan van voedselverspilling, al gaat dat beetje bij beetje wel de goede kant op. In 2023 is onder alle Nederlandse supermarktketens de totale verspilling verder gedaald naar 0,89% van het inkoopvolume. Deze daling is deels te danken aan de proactieve inzet van de supermarkten. Denk hierbij aan de Albert Heijn die op producten met de ‘datum van vandaag’ flinke korting zet, en de Jumbo die een slimmer bestelsysteem hanteert waardoor er een betere afstemming tussen vraag en aanbod kan worden gerealiseerd.

Klinkt dit stukje tape nou als muziek in de oren? Bij Jumbo kan je nu tijdens de Verspillingsvrije Week (9 t/m 15 september) eerst-op-tape gratis bestellen. Zo proberen ook de grote voedselbedrijven hun steentje bij te dragen aan de missie om consumerend Nederland bewuster te laten worden van het weggooien van eten. Zo simpel als een rolletje tape, zo doeltreffend tegen verspilling.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...