Suïcidepreventie bij Jongvolwassenen

Tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW) werd er op 12 september de conferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk! gehouden. In de Mauritskazerne in Ede-Wageningen kwamen verschillende instanties en organisaties bij elkaar om het gesprek aan te gaan over suïcidepreventie op elk vlak in de maatschappij. Een veelbesproken onderwerp waren de jongvolwassenen, bij wie het aantal overledenen door toedoen van suïcide in de laatste jaren is toegenomen.

Bent of kent u een jongvolwassene met suïcidale gedachten en zoekt u hulp, ga dan naar de website van 113.

Aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen stijgt

In de afgelopen 18 jaar is het aantal zelfdodingen bij jongvolwassenen flink gestegen. Van 8,8 per 100 duizend inwoners naar 10,6 per 100 duizend inwoners, zo meldt het CBS. Ruthie Werner en Jacqueline Schroeven, beide klinisch psycholoog, beginnen hun workshop over samenwerking in het jeugddomein dan ook op de volgende manier; ‘’Per maand verliezen we een klaslokaal aan jongeren tot en met 30 jaar door toedoen van suïcide’’. Dat de cijfers omtrent zelfdoding bij jongvolwassenen alarmerend zijn blijkt ook andere cijfers van het CBS. Maar liefst 3 van de 10 overledenen onder twintigers komen door zelfdoding.

Redenen en oplossingen

Het is moeilijk om een enkele reden aan te wijzen waarom er meer jongvolwassenen overlijden door toedoen van suïcide, aldus Marieke Wiebing, kwartiermaker bij 113 Zelfmoordpreventie. ‘’Meermaals was er sprake van kwetsbaarheid door jeugdtrauma’s of psychische problemen bij jongvolwassenen die zijn overleden door zelfdoding in combinatie met meerdere acute stressfactoren. Denk hierbij aan woningnood, de coronatijd, in de schulden zitten, gepest worden, eenzaamheid, klimaatcrisis etc. Gelukkig zijn er veel goede initiatieven waar je terecht kan, bijvoorbeeld bij 113 en ook steeds meer bij lokale instanties. Toch heerst er vaak schaamte bij jongvolwassenen en weten ze vaak niet waar ze terecht kunnen voor steun en hulp. Mede hierdoor is het van belang het onderwerp bespreekbaar te maken en het bereik van suïcidepreventie en hulp te vergroten. En het belangrijkste, vraag aan jongvolwassenen en eigenlijk aan iedereen, hoe het echt met ze gaat. Je hoeft geen professional te zijn om de juiste vragen te stellen’’. Voor meer informatie over hoe je kan bijdragen in het terugdringen van het hoge aantal jongvolwassenen die overlijden door zelfdoding, ga naar: https://samenmindersuicide.nl/jongvolwassenen/ en kijk in de tabel naar wat bij je past.

Verdubbeling opkomst: Samen Sterk!

Onder de aanwezige partijen waren gemeenten, de GGD en GGZ, schuldhulpverleners, het jeugddomein, wijkdiensten, onderwijsorganisaties en nog veel meer. Communicatieadviseur bij 113 Emmie Overbeek liet weten dat de opkomst bij de conferentie een groot succes was. ‘’We hebben te maken met een verdubbeling van 150 naar 300 mensen ten opzichte van vorig jaar. Beleidsadviseurs van gemeenten, onderzoekers van universiteiten en deskundigen vanuit het hele land zijn hier bijeengekomen. Dit allemaal om te leren en om informatie te delen over het belang van suïcidepreventie.’’   

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...
00:00:00

Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in...