Rechter overweegt ISD maatregel voor de Tilburgse Johan W. na velen strafbare feiten. 

TILBURG – Op 5 juni 2024 is Johan W. aangehouden voor winkeldiefstal in een Tilburgse Nettorama. Echter is dit niet het eerste incident want, hij is al sinds 2016 bekend bij justitie voor verschillende strafbare feiten.

De zaak van de verdachte Johan W. begint wat rommelig na een misverstand over de begintijd. Dat betekent ook dat meneer wat langer in de cel moet wachten voordat de zitting van de meervoudige kamer begint. Opvallend, want een zaak zoals die van Johan wordt vaak behandeld door de politierechter. 

Voor de verdachte is het niet de eerste keer dat hij in een rechtszaal zit. Hij heeft een flink strafblad en gaat geregeld de mist in. De reclassering, die net is aangeschoven in de zaal, noemt de kans op recidive dan ook hoog. Zij maken zich zorgen om hem en zien graag verbetering. Daarom adviseren ze een ISD maatregel. 

Johan geeft aan de ISD maatregel te zwaar te vinden. “Ik vind het fijn dat ik huisvesting krijg, maar verder zit ik er eigenlijk helemaal niet op te wachten. Buiten is een soort van vrijheid, een vrij gevoel.” Dit begrijpt de rechter niet, want een leven op straat met een drugsverslaving is volgens hem helemaal niet ‘vrij’.

De officier van justitie gaat mee in het advies van de reclassering voor een ISD maatregel. De situatie van W. is ‘complexe problematiek’ er zijn verschillende pogingen gedaan om hem te helpen maar die waren tevergeefs. Deze maatregel lijkt dus de enige optie te zijn. 

De advocate van meneer W. is het niet eens met de eis van de Officier van Justitie. Zo zouden nog niet alle mogelijkheden om Johan W. te helpen zijn geprobeerd. Daarnaast is de motivatie van de cliënt laag, wat de kans op slagen van de ISD maatregel vermoeilijkt. 

Thomas Martinelli, onderzoeker bij onderzoeksinstituut IVO geeft aan dat mensen vaak wel meewerken aan de maatregel. Ondanks dat zegt hij wel: “Het is niet realistisch om te verwachten dat je het na twee jaar oplost.” Zo kunnen ze na de behandeling niet altijd ergens terecht door bijvoorbeeld wachtlijsten.

Drugsgebruik, zoals bij Johan W. komt tegenwoordig steeds vaker voor. Volgens het CBS is het drugsgebruik in Tilburg gestegen met 3,6% ten opzichte van 2021. Ook een vrijwilliger bij Novadic-Kentron ziet een toename. Toen hij begon bij Novadic, ongeveer 25 jaar geleden was het nog de enige instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant. Nu zijn er verschillende instellingen en behandelen ze zo’n 9000 mensen per jaar. Daarnaast is er een wachtlijst. 

De uitspraak volgt 23 september om half één.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...