Extra coronaprik voor chronisch zieke jongeren

Van 16 september tot en met  6 december 2024 mogen mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden door corona en mensen die in contact komen met kwetsbare patiënten weer een boosterprik halen. Onder deze kwetsbare mensen vallen ook chronisch zieke jongeren, maar waarom is het eigenlijk belangrijk voor deze zieke jongeren om gevaccineerd te worden?

Structureel vaccinatieprogramma

Het hele jaar verdringen nieuwe coronavarianten de al bestaande varianten. Dat verdringen in combinatie met de dalende immuniteit, zorgt ervoor dat er nog steeds mensen ziek worden. Dit is voor de meeste mensen vaak mild, maar er zijn ook groepen die nog steeds een hoge kans hebben om ernstig ziek te worden van een coronavirus, waaronder dus chronisch zieke jongeren.  

“Op basis van bovenstaande elementen en de actuele wetenschappelijke kennis zag de subcommissie Vaccinaties COVID-19 een noodzaak om voor te bereiden op een structureel vaccinatieprogramma,” zegt Muriel Schreuder Klaver, Online communicatieadviseur van de Gezondheidsraad. Een vaccinatie zorgt er namelijk voor dat je lichaam antistoffen aanmaakt, waardoor je minder ziek wordt, mocht je in aanraking komen met corona. Deze antistoffen worden ook gemaakt als je echt corona krijgt, maar dan word je ziek. Bij een vaccinatie gebeurt dat als het goed is niet.

Opkomst

Chronisch zieke jongeren zijn niet de enige die een prik mogen halen. Ook mensen boven de zestig en mensen die de griepprik krijgen hebben recht op een extra vaccinatie. Dit was ook al zo in 2023, maar toen waren er best flinke verschillen in de opkomst van de verschillende groepen. In het advies van de Gezondheidsraad stond dat maar 25% van de mensen onder de 60 in 2023 een herhaalprik is gaan halen. Dat is een groot verschil met de 50% van de mensen boven de 60. Een reden voor dit grote verschil kan de manier van oproepen zijn. Zo vertelt Harald Wychgel van het RIVM: “De mensen die boven de 60 waren kregen een uitnodiging met een moment van: ‘je kunt dan en dan en daar en daar een prik komen halen’. Dat maakt het misschien iets makkelijker.” De risicogroep onder de 60 krijgt namelijk niet zo’n uitnodiging. Deze groep moet zelf de afspraak maken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...