“Leve de Republiek”

Den Haag – Joelend en roepend met borden waarop “Leve de Republiek” staat, demonstreert de grootste pro-republikeinse beweging van Nederland tijdens Prinsjesdag tegen het koningshuis.

“De koning bezit 15 miljard en betaalt geen inkomstenbelasting,” zegt een van de demonstranten. Hij hoopt dat de erfopvolging zal stoppen en dat Willem-Alexander de laatste koning van Nederland zal zijn. “Laten we op zijn minst beginnen met ervoor te zorgen dat het koningshuis belasting gaat betalen,” vervolgt hij. Met de huidige politieke partijen aan de macht, ziet hij hiervan de toekomst somber in.

Politieke partijen zoals de SP, GroenLinks-PvdA, BIJ1 en de Partij voor de Dieren (PvdD) steunen de beweging. Op de site van GroenLinks-PvdA staat dat erfopvolging niet meer van deze tijd is. De partij pleit voor een geleidelijke overgang naar een republiek met een gekozen staatshoofd, zoals in Duitsland. Ook Partij voor de Dieren meld: “We zijn geen voorstander van erfopvolging bij het koningshuis, en al helemaal niet van aangetrouwd koningschap. Op korte termijn streven wij naar modernisering van het koningschap, waarbij de rol van de koning ceremonieel blijft. Hij vertegenwoordigt Nederland, maar heeft geen politieke functie, ook niet bij de kabinetsformatie.”

Niet iedereen is blij met het protest. Een omstander gehuld in oranje zucht geërgerd: “Nu de koning voorbijkomt, kan ik door al die belachelijke borden niets zien.” Ze begrijpt niets van het protest: “Het koningshuis verbindt Nederland, kijk maar naar Koningsdag.” Ook verwijst ze naar de recente Olympische Spelen en de ramp met vlucht MH17, waarbij volgens haar de koning het land bijeenbracht en steun bood in moeilijke tijden. Ze besluit vastberaden: “Voor mij is het de komende jaren zeker nog oranje boven.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...