Vlissingen op scherp: “Je bent alleen onveilig als je met slechte dingen bezig bent”

Het zoveelste misdaaddelict in gemeente Vlissingen, nadat er afgelopen zaterdag een cobra door iemand zijn brievenbus was gegooid. Dit jaar zijn er al minstens tien meldingen binnengekomen over schietpartijen, waarvan er acht gemeld zijn in Vlissingen. De toenemende reeks schietpartijen en andere gewelddadige incidenten in Vlissingen en de rest van Zeeland wekt groeiende zorgen over de veiligheidssituatie in de regio.

Op klaarlichte dag wordt er gedeald rondom het centrum van Vlissingen. “Ogenblik voel ik mij niet zo veilig, al helemaal niet in de Walstraat, want daar fietsen ze allemaal,” zegt Tannie, inwoonster van Vlissingen. Maar niet iedereen ervaart de omgeving als onveilig: “ik voel me heel veilig. Je bent alleen maar onveilig als je met slechte dingen bezig bent,” vullen ex-criminelen en inwoners Simon en Willem elkaar aan.

Een van de straten in Vlissingen waar veel criminaliteit plaatsvindt.

Ondanks dat de meningen over de veiligheid van Vlissingen verdeeld zijn, krijgen de inwoners er niet veel van mee behalve als af en toe een helikopter die overvliegt of de extra controles die plaatsvinden. “Ik merk er niks van, bij ons op de boulevard is het hartstikke rustig. Maar ik schrok er wel van toen iemand die daar in de buurt woont, zei dat hij direct ging verhuizen,” laat een inwoonster die anoniem wil blijven weten.

In Vlissingen zijn er voor het komende half jaar strenge maatregelen genomen nadat vorig week het zoveelste schietincident plaatsvond. De politie gaat preventief fouilleren in het Middengebied en een deel van het centrum van Vlissingen. Beide gebieden zijn aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie daar iedereen mag fouilleren. De inwoners vinden de extra bewaking wel terecht. “Dat is voor mensen die bang zijn toch heel fijn,” denkt één van de inwoners. “Het is een goede maatregel, er lopen er genoeg met messen en pistolen,” zegt Tannie.

“ik schrok er wel van toen iemand die daar in de buurt woont, zei dat hij direct ging verhuizen”

In 2020 was Zeeland volgens het CBS nog de veiligste provincie, maar door alle incidenten is tussen 2021 en 2023 de criminaliteit in Zeeland met 27 procent gestegen. Uit de veiligheidsmonitor 2023 van het CBS, blijkt wel dat ondanks de stijging, in Zeeland nog steeds de minste misdrijven plaatsvinden ten opzichte van andere provincies. Wel staat de gemeente Vlissingen bovenaan op het delictenlijstje van alle gemeenten in Zeeland met 30 misdrijven per 1000 inwoners. Goes volgt met 28 misdrijven per 1000 inwoners.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...