Doe- en leesfestijn brengt kinderen spelenderwijs dichterbij lezen en schrijven

Bergen op Zoom – Het Doe- en Leesfestijn, georganiseerd tijdens de Week van het Lezen en Schrijven, bleek woensdag een groot succes in het Huis van de Wijk. Volgens Stichting Lezen en Schrijven hebben 2,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. In de gemeente Bergen op Zoom ligt het percentage laaggeletterden op 16%. Landelijk ligt dat percentage op 12%. Kinderen met een migratieachtergrond kampen vaak met laaggeletterdheid. Wethouder Hans Verroen erkent de problematiek die laaggeletterdheid met zich meebrengt. “Dat is niet fijn”, stelt hij. “Je voelt je veel zekerder, vooral in deze maatschappij, als je kan lezen”. 

De bibliotheek, onderwijs ambassadeurs en gemeente werken samen om dit probleem in Bergen op Zoom te verhelpen. In een sfeer van saamhorigheid en plezier kwamen kinderen en ouders van allerlei achtergronden samen om spelenderwijs taalvaardigheden te verbeteren. Ondanks de serieusheid van de problematiek, is het ook een hele leuke dag. “Het is een leesfeest voor kinderen”, vertelt onderwijs ambassadeur Suna Hollander. “We gaan eerst lezen en daarna wordt er een knutselactiviteit georganiseerd voor kinderen”. Ook wethouder Verroen kiest ervoor om zich tijdens zijn openingswoord te focussen op het leesplezier: “Als je leest gaat er een wereld voor je open, en als je kan lezen kan je even in die wereld kruipen”. 

De kinderen luisteren goed naar de voorgelezen verhalen. Het zoontje van de onderwijs ambassadeur dartelt om haar heen, terwijl de andere kinderen aandachtig luisteren. Na de verhalen ravotten de kinderen en maken ze portretten van zichzelf. De ouders kletsen met elkaar en delen ervaringen. Het is een gezellige middag, met een goede opkomst, en het biedt positief vooruitzicht voor de komende doe- en leesfestijnen op woensdagmiddag. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...