Terugkijkend op Prinsjesdag 2024: wie stonden er langs de stoet?

Het was een Prinsjesdag met minder toeschouwers dan jaren geleden, maar meer beveiliging dan ooit. Den Haag wordt beveiligd door middel van vele dranghekken, looproutes om de stad, en een enorm aantal politieagenten. Langs de gehele route van de koets stonden er toeschouwers van alle leeftijden. Van oudere dames op vriendinnenweekend, tot vele schoolklassen met hun docenten.

Een enkeling was verkleed. Het grootste deel van de toeschouwers had een oranje tint verwerkt in hun outfit of zagen er alledaags uit. Een aantal fanatiekelingen sprongen er daarom uit. Oscar Meijer uit Amersfoort stond er al om 05.15 ’s ochtends klaar voor.

 “Sinds 1983 ga ik elk jaar naar Prinsjesdag, ook altijd op dezelfde plek, in de bocht bij het paleis Noordeinde.” Dat is niet de enige koninklijke feestdag die Oscar viert. “Natuurlijk vier ik ook Koningsdag, in dezelfde feestoutfit als vandaag.” Ilonka, die links van hem staat, gaat wel elk jaar anders verkleed. “Ik maak elk jaar een andere outfit speciaal voor Prinsjesdag, met elk jaar een ander statement. Dit jaar gaat mijn statement over kunst en cultuur. Het wordt veel te duur voor de gewone mens.”

Ilonka vertelt dat ze het belangrijk vindt om kritisch te blijven en haar statement uit te dragen, maar tegelijkertijd ook te genieten en te feesten. “Ik snap dat er kritiek is op het koningshuis, maar af en toe vind ik het ook wel krom. In het Verenigd Koninkrijk staat iedereen vooraan om daar het koningshuis te bezoeken, maar in eigen land is het allemaal fout.”

Tim Keller was voor het eerst op Prinsjesdag als bezoeker. “Ik ben ooit een keer voor mijn werk, in de reclamewereld, naar Prinsjesdag geweest. Nu sta ik hier eigenlijk vooral voor het vriendje van mijn dochter, die staat in de erewacht.” Ze stonden te wachten op de Lange Voorhout. De sfeer beviel hem goed: “Het is toch wel echt lekker Nederlands, heel leuk.” Tijdens het gesprek met Tim kwam er een groep demonstranten met protestborden met de tekst: “Willem de laatste.” Tim vindt dat mensen met kritiek lekker thuis mogen blijven. Na de stoet vertelt hij, dat hij het toch wel heel bijzonder vond het koningspaar een keer in het echt te zien.

Alie de Haas (links) is hier voor de zevende keer. “Ik heb een vriendin meegesleurd, Maartje van de Plas (rechts). Zij was er nog nooit geweest en ik had toevallig twee oranje hoedjes.” Alie en Maartje waren ontzettend onder de indruk van de hoeveelheid politie. “Ik heb echt nog nooit zoveel beveiliging gezien op Prinsjesdag,” vertelt Alie. Als het aan Maartje ligt is al die beveiliging niet nodig op deze manier. “Het verbaasd mij dat er überhaupt toeschouwers zijn, met al die kritiek had ik weinig tot geen opkomst verwacht.”

Trees Boerkamp, een echte Hagenees, gaat al sinds dat ze zich kan herinneren naar Prinsjesdag. “Als kind al kregen wij elk jaar vrij, net zoals de scholieren nu. Een paar jaar ben ik niet geweest, omdat ik al die demonstraties en kritiek vervelend vond. Je kunt altijd demonstreren, maar waarom dan ook vandaag.” Trees vindt Prinsjesdag een mooie traditie. “Zo zie je het koningshuis ook nog eens!”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...