Jazz by the Sea maakt ruimte voor de jongere generatie

Aan het kleine kustdorpje Domburg, in Zeeland, vindt in de derde week van september de 32e editie van Jazz by the Sea plaats. Er worden dit jaar voor het eerst kleine uitstapjes gemaakt naar nieuwe muziekstijlen, zodat het jazzweekend niet alleen meer voor ouderen toegankelijk is, maar ook aantrekkelijker wordt voor jongeren.

 “Ik denk dat Jazz niet zo populair is onder jongeren, omdat het niet per se als cool wordt gezien, maar als intellectuelere muziek,” zegt de vijfentwintigjarige Dirk Hooijer, die in de Nederlands Studenten Jazz Orkest speelt. Dat het genre niet heel erg in trek is bij jonge mensen, komt volgens Julia Wilms, die ook in het orkest speelt, omdat je niet snel met de muziekstijl te maken hebt als je zelf geen instrument bespeelt. “Als je wat vrienden hebt die ook zulk soort muziek spelen, kom je in een soort bubbel van mensen die het wel allemaal waarderen en vet vinden,” aldus Hooijer.

Julia Wilms op haar saxofoon

De populariteit van jazz onder de jeugd

Volgens Jennie Duif, directeur van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, hebben jongeren een bepaald beeld bij de naam ‘jazz’ terwijl het een hele brede muziekvorm is. Maar Duif denkt dat de populariteit ervan stijgt. “Het leuke is dat door de komst van Spotify en Youtube mensen met veel meer verschillende soorten muziek in aanraking komen, vooral jongeren.”

Jazz is dan ook geen genre dat je op elke muziekschool kan spelen, waardoor er minder naar geluisterd wordt buiten de grote steden, denkt Wilms. Over één ding zijn Hooijer, Wilms en Duif het dan ook eens: er kan meer gedaan worden om jongeren de schoonheid van jazzmuziek te laten zien. “Zet bijvoorbeeld jazzmuziek neer op festivals als Lowlands, een plek waar al heel veel jongeren zijn,” zegt Wilms.

Dirk Hooijer op zijn trompet. Fotograaf: Great Takes

Young Style Stage bij het Jazzfestival

De organisatie van Jazz by the Sea zag hier dan ook mogelijkheden in. Voor het eerst is er in de caféstraat een podium voor jongeren neergezet; er spelen meerdere jonge opkomende jazzartiesten, en zijn er muzieklessen te volgen voor jongeren tot 25 jaar.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...