Jongste burgemeester van Nederland wil inwoners aanspreken met vlogs: ‘Ik wil dit kantoor uit.’

Teun Heldens (31) mag zich sinds februari dit jaar de jongste burgemeester van Nederland noemen. Om de ongeveer 17.000 inwoners van zijn Brabantse gemeente Heeze-Leende zo goed mogelijk kennis te laten maken met zijn werk, schakelt hij social media in. “We kennen allemaal de kracht van video’s op Instagram en TikTok.”

“Mensen van 80 lezen misschien wel geschreven tekst, maar mensen van 20 haken af”, zegt de kersverse burgemeester. Met het maken van vlogs over zijn ambt ziet hij de ideale oplossing om meer mensen te bereiken. “Als je alleen al kijkt hoeveel tijd ik stiekem elke dag aan mijn reelverslaving kwijt ben. Ja, ik ben ook nog van die generatie”, zegt Heldens lachend.

laagdrempelig

“Je kunt gewoon op een hele laagdrempelige manier een boodschap overbrengen en ik geloof in de kracht daarvan”, tijdens dat hij dit zegt pakt hij een gimbal van een bureau op zijn kantoor. Een beetje stuntelend stopt het hoofd van de gemeente zijn telefoon in de stabilisator. “Ik heb hier een paar leuke filmpjes mee gemaakt. Mijn vrienden zeiden: ‘Die zijn Dumpert waardig’.” Toch laat Teun Heldens zien dat hij al goed geoefend heeft met filmen. “Hij stabiliseert goed, ik kan ermee over de gang lopen. Kijk, nu volgt hij mij. Zo kan ik heel makkelijk iets vertellen in een hele open houding.”

“Mijn vrienden zeiden: ‘Die zijn Dumpert waardig’.” – Teun Heldens

Boodschappen brengen

“Ik wil het gebruiken om boodschappen over te brengen, gewoon inhoudelijk. Bijvoorbeeld als ik iets heb gedaan op het gebied van openbare orde en veiligheid, dan kan ik uitleggen waarom.” Ook zulke beslissingen horen namelijk bij van het vak van de burgemeester.

Heldens vindt het belangrijk dat mensen weten hoe het bestuursorgaan van een gemeente werkt. “Er zijn nog steeds zaken waar ik elke dag achter kom van: ‘dat doet een burgemeester ook’. Door daarover te communiceren, denk ik dat je het ambt wat toegankelijker, maar ook wat populairder kunt maken. De afgelopen 10 jaar is de animo voor het ambt namelijk met 40 procent afgenomen.”

Influencer

Het leven van de jongste burgemeester van Nederland valt soms best te vergelijken met die van een ware ‘influencer’. Teun Heldens komt werkelijk overal: van gouden bruidsparen, verjaardagen van 18-jarigen tot een nachtje meelopen met de politie. “Dan zie je een keer de wereld door een nachtelijke bril. Wat ik allemaal tegenkom mag ik niet over praten, maar in zijn algemeenheid heeft veel van wat er ’s nachts gebeurt met drank of drugs te maken. Dat doet wel mijn ogen wel openen.”

De opnamespullen voor zijn vlogs gaan voortaan altijd mee in zijn tas. “Ik wil dit kantoor uit, ik wil naar buiten. Ik doe echt mijn best om alle lagen van de samenleving te spreken.” Binnenkort heeft Heldens een afspraak om mee te gaan op de ambulance.

Handen schudden

Van oorsprong komt Heldens uit Meijel in Limburg. Daar zat hij als twintiger al in de gemeenteraad. Later ging hij werken voor de Provinciale Staten. Daarna werd hij adviseur van de burgemeester en wethouders in de gemeente Gennip. Tijdens deze periode solliciteerde hij voor zijn huidige baan.

Om alle inwoners in zijn nieuwe gemeente te leren kennen, hoopt de jonge politicus alle inwoners in zijn gemeente de hand te kunnen schudden. “Ik heb nu tussen de vijf en de zesduizend inwoners een hand gegeven.”

“Je bent gewoon een pipo in een pak.” – Teun Heldens

Toch kan het soms snel gaan. Toen hij nét drie maanden burgemeester was, ging Heldens langs bij de Koningsspelen. Hier kon hij de handen schudden van zo’n vierhonderd kinderen én hun ouders. “Ik heb toen een ambtsketen omgedaan. Dan herkennen kinderen je, anders ben je gewoon een of andere pipo in een pak. Dat zeggen de kinderen ook, hè. Je bent gewoon een pipo in een pak. Kinderen zijn heel eerlijk.”

Leeftijd

Heldens ziet zijn jonge leeftijd als een voordeel, vooral omdat hij gesprekken kan voeren met inwoners van alle leeftijden. “Weet je, oudere mensen vinden het vaak sowieso al leuk om met jongere mensen in gesprek te gaan. Voor kinderen en jongeren is er ook een veel lagere drempel. Ik kom ook gewoon een biertje drinken op de kermis. Tegelijkertijd blijf ik wel de burgemeester en ben ik ook hoofd van de politie. Als je rotzooi trapt, dan heb je een probleem met mij.”

 

Geselecteerd door de redactie

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso. 

Deel dit bericht

Lees verder

Steeds meer voetbalwedstrijden worden gestaakt: ‘spelers accepteren rol scheidsrechter niet’

Het aantal stakingen in het amateurvoetbal is in het...

Christels chocoladecafé bestolen, bepoept en beklad: “Ik ben boos en moedeloos.”

Het chocoladecafé van Christel de Jonge-Sparla staat midden op...

Brabant ruimt op tijdens World Cleanup Day

‘’Help de natuur!’’, dat is het thema van de...

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso.