Bevrijdingsvuur verspreidt zich door de Peel

Zondag 22 september werd met jong en oud de vrijheid herdacht en gevierd in Aarle-Rixtel. 80 jaar geleden werd het zuiden van Nederland bevrijd. Voor studenten en helemaal voor kinderen die geboren zijn in Nederland is het niet meer voor te stellen hoe het is om zonder vrijheid te leven, toch is het belangrijk om dit te blijven herdenken. “Het is niet vanzelfsprekend dat we hier in vrijheid leven,” zegt locoburgemeester Joan Briels tijdens het vrijheidsfestival.

Vrijheidsvuur

Eerder deze week is het vrijheidsvuur vanuit Bayeux in Frankrijk via Eindhoven en Helmond aangekomen in Aarle-Rixtel. Afgelopen zondag was de ceremonie rond het vrijheidsvuur. Samen met de kinderburgemeester stak de locoburgemeester het vrijheidsvuur aan, onder grote belangstelling van jong en oud. Ondanks dat de vlam door het licht niet goed te zien was, was het was toch een bijzonder moment.

Echte vrijheid

De vraag wat echte vrijheid is, vindt Joan Briels een lastige. “Vrijheid is dat je je vrij voelt om te doen wat je wilt, maar wel met respect voor anderen. Je hebt vrijheid, maar misbruik het niet.” Anderen gaven aan dat verdraagzaamheid, naastenliefde, verbondenheid en mogen zijn wie je bent belangrijke punten van vrijheid voor hen zijn.

Stichting vrijheidsvuur de Peel herdenkt  niet alleen de gevallenen uit de tweede wereldoorlog, maar allen die streden voor vrijheid. De muzikale omlijsting van harmonie de goede hoop zorgde voor een statig, maar mooi geheel. Het vrijheidsvuur verspreidt zich als een lopend vuurtje door Nederland, waarbij zichtbaar wordt hoe Nederland langzaam maar zeker 80 jaar geleden bevrijd werd. Het feit dat het Noorden van Nederland nog tot mei volgend jaar moet wachten, laat zien dat vechten voor vrijheid nog niet zo makkelijk is.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...