Caroline van der Plas winnaar van de Klare Taalprijs 2024

Op maandag 23 september heeft Caroline van der Plas de Klare Taalprijs gewonnen. Dit is een prijs voor de politicus die de duidelijkste taal gebruikt. Deze prijs is in het leven geroepen om begrijpelijke taal in de politiek te bevorderen.

Politici praten vaak in vakjargon. Ze gebruiken regelmatig woorden die alleen in dat vakgebied gebruikt worden. (Te) moeilijke woorden en (te) uitgebreide zinnen zorgen ervoor dat een debat of persconferentie lastig te volgen is. Hierdoor wordt naar de politiek kijken minder aantrekkelijk voor jongeren. Daar moet de Klare Taalprijs verandering in brengen.

Voor het eerst mochten jongeren meestemmen over wie de duidelijkste taal gebruikt. Dit konden ze doen tot 22 september, de dag erna werd de winnaar bekendgemaakt. Jongeren bij deze beslissing betrekken past goed bij het doel van de NJR. Ze willen ervoor zorgen dat jongeren sterk staan, gelijke kansen ervaren en vertrouwen hebben in hun toekomst. Ze noemen zichzelf dan ook wel ‘De springplank van de nieuwe generatie’.

Boodschap overbrengen

Dit jaar waren Jimmy Dijk van de SP en Caroline van der Plas van de BBB genomineerd. Deze twee politici waren uitgekozen op basis van hoe ze praatten tijdens debatten, social media-uitingen en mediaoptredens. Van deze twee heeft van der Plas dus de prijs binnen weten te slepen.

Niet iedereen is het eens met deze uitkomst. Zo zegt iemand op Instagram: “Love you NJR, maar dit is een misser. Een volksvertegenwoordiger die ingewikkelde zaken begrijpelijk kan overbrengen verdient lof, maar feitenvrije prietpraat moet niet beloond worden.”

Toch gaat het niet om de inhoud volgens de NJR. Zo plaatsen ze onder een negatieve reactie: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt om politiek te begrijpen. Deze prijs gaat niet om de inhoud maar over hoe je de boodschap overbrengt. Dit doen Jimmy en Caroline allebei goed volgens veel Nederlandse jongeren.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...