Wegennetwerk Bonaire gevaar voor scooterrijders: “Gelukkig is er een helmplicht.”

Tijdens Prinsjesdag is bekendgemaakt dat het Rijk zestien miljoen euro gaat uitgeven om het wegennetwerk van Bonaire te verbeteren. Dit geld moet bijdragen aan de zelfredzaamheid van het eiland en toerisme bevorderen. Volgens student Joep van Mierlo, die stage liep op het eiland, wordt het hoog tijd voor verbetering. Hij viel van zijn scooter vanwege een glad en hobbelig wegdek.

Volgens Joep, die tussen februari en eind juli dit jaar stage liep bij een duikresort, zijn de hoofdwegen op het eiland richting Kralendijk en het dorpje Rincon goed toegankelijk. Op de wegen daarbuiten is het volgens hem oppassen geblazen. “Zodra je een woonwijk in rijdt, wordt het gevaarlijk. Er was in sommige woonwijken gewoon geen verharde weg, maar alleen maar zand.”

Gaten

Als de binnenwegen wel verhard zijn, zitten deze volgens de SPECO student vol met gaten en deuken. Voor mensen die langer op het eiland zitten is dat algemeen bekend, maar als nieuwkomer is dat wennen. “Je nieuwe huisgenoten zeggen dat alle nieuwe stagiaires in de eerste maand van hun scooter vallen. Het is anders dan de wegen in Nederland, je moet altijd op blijven letten.”

‘Spekglad’

Ook van Mierlo kan dit beamen. Na een fikse regenbui gleed hij uit over een ‘spekglad’ en hobbelig wegdek. “Onderweg naar huis ging ik toen keihard op mijn plaat. Ik viel gelukkig op mijn helm, dus ik had alleen mijn schouders en handen opengehaald.”

Dat de wegen zo glad zijn heeft volgens joep met het klimaat van het Caribische eiland te maken. “Als het op Bonaire regent, dan regent het heel hard. Vanwege de gladde wegen moet je dan in het eerste uur na de bui echt niet de weg op gaan.”

Volgens Joep is het gebruiken van een auto op Bonaire veiliger dan een scooter, maar hij blijft natuurlijk een student. “Het geld groeit je hier ook niet op je rug en een scooter is goedkoper.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...