Nationale Koffiedag: De passie achter een lekker bakkie 

Nationale Koffiedag is er voor ondernemers om met een heet kopje koffie te praten over de plannen van Prinsjesdag. Lotte, eigenares van Lotte’s Coffee Car, deelt haar gedachten.  

Koffie

Koffie is een van de meest gedronken drankjes in Nederland. Het enige dat nog boven koffie staat is kraanwater. Hier in Nederland houden we van koffie, of dat nu een zwart kopje is, een cappuccino of een ijskoffie. Een lekker bakkie trekt ons uit bed, haalt ons door de lunch en verzacht gesprekken en vergaderingen. Lotte weet hier alles van. Haar liefde voor koffie begon in haar horecawerk, waar ze jarenlang koffie heeft gemaakt en geserveerd. “Koffie maakt mensen vrolijk en dat probeer ik met mijn kar ook uit te stralen.” Aldus Lotte. 

Prinsjesdag

De nieuwe regelingen voor ondernemers die bekend werden op Prinsjesdag hebben voor grotere bedrijven een positieve impact, maar daar is Lotte nog te kleinschalig voor. Als zzp’er heeft ze toch al één positieve verandering, waarmee haar break-evenpoint, waar je kosten en winsten gelijk staan aan elkaar, verplaatst en ze meer geld over heeft om terug in haar onderneming te stoppen. Met de hoop dat haar coffee car goed blijft groeien in het voorjaar, kan ze binnenkort ook gebruik maken van de andere nieuwe regelingen voor ondernemers, zoals de verlaging van de inkomensbelasting en de stijging van het minimumloon. Ook is ze niet bang dat ze klanten verliest: “Er verandert niks tussen mij en mijn klanten,” aldus Lotte. “Wij hebben een goede band en deze regelingen hebben geen negatieve impact op mijn onderneming.” 

Het begin

Van foodtruck tot catering: het ging allemaal heel snel. In haar eerst maand in de coffee car heeft een vaste klant bij het halen van zijn lunchpauze koffie haar gevraagd voor catering bij bedrijfsevenementen. Andere grote klanten zijn mondeling achter haar gekomen, via evenementen waar ze haar gesproken hadden en via de klanten zelf. Na evenementen gaan de klanten toch altijd nog even langs haar coffee car voor een laatste bakkie samen met Lotte. “Het is tegenwoordig meer koetjes en kalfjes dan dat het echt zakelijk is,” geeft ze toe “Maar als je zo’n koffie karretje hebt en het ziet er zo vrolijk uit, dan kun je daar ook niet heel strak naast gaan staan met streng zakelijk gezicht.” 

Passie

Lotte doet ook de catering voor particuliere evenementen. Dit zijn vaak eenmalige evenementen zoals familiebijeenkomsten en bruiloften en komen voor haar minder vaak voor. Wel vindt ze die het leukste. “Financieel gezien, zijn de grote bedrijven beter. Het is eigenlijk dezelfde opdracht, maar op een andere locatie. Ik weet gewoon wat ik binnen ga halen qua omzet,” aldus Lotte “Maar qua afwisseling en om het werk interessant te houden vind ik de particulieren leuker. Dat brengt een beetje gezonde spanning met zich mee. Het is ook drukker. Een bruiloft is zo’n 150 man. Ja, dan moet je doorwerken.” Daar zit echt de passie voor haar. Stilzitten zit er niet in voor Lotte en het gaat haar om meer dan het geld. “Ik kan een praatje maken en een koffietje verkopen, maar op het moment dat ik een glimlach op een klant hun gezicht kan zetten, heb ik echt mijn werk gedaan,” aldus Lotte. 

Toekomst

Voor nu verdient Lotte nog niet genoeg met haar coffee car om er winst uit te halen:“Over 2 jaar wil ik er een minimumloon uit kunnen halen. Mijn droom is om uiteindelijk een franchise ervan te maken, maar dat ligt nog verder weg.”  
Lotte heeft haar plek gevonden in de markt en is blij dat er vraag voor is. Haar franchise droom ligt nog wat verder weg in de toekomst, maar met de plannen van de Prinsjesdag heeft ze veel hoop dat haar toekomstige franchises het ook prima gaan doen. Haar dromen kun je ook volgen op instagram als @lottescoffeecar.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...