De week tegen pesten is weer begonnen, met als doel bewustwording en groepsvorming: “De kracht zit echt in wat de groep samen doet.”

Het aantal gepeste leerlingen stijgt en ook online pesten gebeurt steeds vaker. Om dit tegen te gaan wordt de week tegen pesten georganiseerd, dit jaar van 23 tot en met 27 september. Met het thema van dit jaar ‘Denk FF na’ willen ze jongeren bewust maken van de gevolgen van hun gedrag. 

Het aantal gepeste leerlingen is gestegen ten opzichte van 2021, dit staat in de veiligheidsmonitor. In het primair onderwijs is dit gestegen van 14 naar 17 procent en in het voortgezet onderwijs van 6 naar 9 procent. In ongeveer 36% van de gevallen gaat het om online pestgedrag. Vooral jongeren die niet voldoen aan de gendernormen zijn vaak de dupe. Denk aan jongens die op dansen zitten, meisjes die geen make-up dragen of LHBTI’ers.

Hoewel de hoeveelheid kinderen dat gepest wordt misschien klein lijkt, zijn het zorgelijke percentages. De consequenties van pesten zijn namelijk groot stelt Maud Hensums die onderzoek doet naar pesten. “Kinderen en jongeren die gepest worden, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van angststoornissen of depressieve gevoelens. Wanneer deze problemen verergeren, neemt ook het risico toe dat zij zelfdoding overwegen of ondernemen.” Ook de pester zelf kan op latere leeftijd problemen krijgen. Denk aan drugsgebruik, delinquent gedrag of een risico tot zelfdoding. 

Met het thema van dit jaar, ‘Denk FF na’, wil Stichting School & Veiligheid jongeren laten denken over de gevolgen van hun gedrag, bijvoorbeeld het verspreiden van een roddel op social media. In de Webinar van de Week Tegen Pesten legt Loïs Gampierakis, adviseur sociale media bij Stichting School & Veiligheid, uit dat jongeren bij online pesten te maken hebben met een aantal belangrijke factoren. Ten eerste is er het online ontremmingseffect, waarbij anonimiteit er voor zorgt dat jongeren sneller negatieve reacties plaatsen. Daarnaast zijn ze constant online en wordt content makkelijk verspreid, wat het bereik van pesten vergroot. Tot slot ia hun brein nog in ontwikkeling, waardoor ze minder goed kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van hun online gedrag.

Groepsdynamiek is belangrijk om pestgedrag op te lossen vertelt Hensums: “De kracht zit echt in wat de groep samen doet. Dit doe je door actief te werken en na te denken over hoe we met elkaar omgaan, elkaar aanspreekt en hoe we er voor kunnen zorgen dat iedereen in de klas en online zich goed voelt. Als er genoeg kinderen zijn die het pesten afkeuren, wordt het vanzelf makkelijker om voor anderen op te komen.”

Pesten is een aanhoudend probleem en niet in één week op te lossen. De Week Tegen Pesten is daarom ook echt bedoeld als startpunt voor docenten, leerlingen en ouders, want bewustwording en groepsvorming zijn erg belangrijk om pesten te stoppen. Ook Hensums benadrukt: “Hou een beetje oog voor elkaar.” Door bewust te zijn van jouw online gedrag en roddelen, kan je bijdragen aan een omgeving zonder pesten. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...