Herfstweer verandert door klimaatverandering 

De herfst verloopt niet meer zoals vroeger. Waar we gewend zijn aan snel dalende temperaturen en pittige buien, zien we nu door de invloed van klimaatverandering steeds warmere en nattere herfsten, meldt weerbureau Weeronline.

volgens Weeronline weerkundige Jaco van Wezel is Klimaatverandering een belangrijk onderdeel dat invloed heeft op het herfstweer. De kans op een relatief warme herfst is groot, aangezien de gemiddelde herfsttemperatuur sinds 1950 ruim een graad is gestegen en het aantal warme dagen (20 graden en meer) is gestegen van 11 naar 15. Vanaf 2000 is te zien dat 17 van de 24 herfsten (70%) warmer verliepen dan de toen geldende normaal. 5 herfstseizoenen (21%) verliepen normaal en slechts 2 herfsten (8%) waren kouder dan normaal. 

¨De opwarming van de aarde is één van de factoren die heeft geleid tot nattere herfsten. Door warmere zeeën verdampt meer vocht, waardoor de lucht meer water kan bevatten en er zwaardere regenbuien ontstaan. Dit effect wordt versterkt door de warmere Noordzee, die nu rond de 22 graden ligt in plaats van de normale 20 graden. Deze warmte kan de herfst langer zacht houden, vooral bij aanlandige wind. Tegelijkertijd kunnen buien vanaf zee extra vocht meebrengen, wat leidt tot zwaardere regenval, vooral in kustgebieden,¨verklaart van Wezel.

 Andere herfst dan normaal 

De dagen worden snel korter en somberder, met de zon die in september nog 40% van de dag schijnt, maar in november slechts 25%. Dit komt door de afname in zonkracht, wat zorgt voor meer bewolking en mist. Ook wordt er meer neerslag verwacht dan normaal. Dit is allemaal het gevolg van de aanhoudende klimaatverandering. Dit maakt die kortere dagen nou niet bepaald gezelliger. 

Het gaat deze herfst dus vaker en meer regenen in Nederland. In tegenstelling tot andere delen in Europa, waar het de laatste weken met bakken uit de hemel komt. Midden-Europa heeft mede door klimaatverandering te maken gehad met overstromingen. ¨We hoeven ons in Nederland nóg geen zorgen te maken, maar de aanhoudende klimaatveranderingen baren wel zorgen¨, zegt van Wezel. 

Voorspelling

Volgens de huidige voorspellingen begint september warmer en droger dan normaal, met soms zomerse temperaturen. ¨Naarmate de maand vordert, blijft het waarschijnlijk bovengemiddeld warm, maar de kans op regen neemt toe. Halverwege september lijken zuidwestenwinden te gaan domineren, wat zorgt voor regenzones vanaf de oceaan. Dit leidt vooral in de kustgebieden tot natter weer dan normaal. Ook voor oktober en november wordt zacht en nat herfstweer verwacht volgens de modellen¨, aldus meteoroloog Johnny Willemsen. 

De herfst begint dus met mooi nazomerweer, maar na half september krijgt het echte herfstweer de overhand met vele en intense buien. Dit sluit niet uit dat er af en toe nog aangename nazomerdagen komen, maar een langdurige nazomer lijkt er niet meer in te zitten. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...