Steeds meer jongeren naar musea: “Maar ik ga toch liever naar de film”  

Laatst zijn de nieuwe ‘Museumcijfers’ gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het goed gaat met Nederlandse musea, vooral onder jongeren. In totaal zijn er 30,9 miljoen museumbezoeken afgelegd. 20% van de bezoekers waren 18 of jonger. Dit is goed nieuws voor initiatieven die jongeren naar de musea willen halen, zoals TakepArt. “Het is belangrijk dat nieuwe generaties leren over geschiedenis, ook kunstgeschiedenis.” zegt Fé van Heusden, deelnemer van het initiatief.

 Goede cijfers na corona

Hoewel musea een flinke klap kregen na corona, is het aantal jongere bezoekers vanaf 2019 tot 2023 met een half miljoen gestegen. Schoolexcursies zijn hier niet bij opgeteld. Musea proberen al langer jongeren te trekken. Musea zijn namelijk vaak het populairst bij ouderen, de op een na grootste groep museumkaarthouders is dan ook 65+. Het aantal museumkaarthouders stijgt wel onder de leeftijdsgroep 19-35.  

 Acties voor jongeren

Er zijn veel initiatieven om nog meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in kunst. Zo ook TakepART, een Dordtse organisatie dóór jongeren vóór jongeren, die samenwerkt met het Dordrechts Museum. Fé van Heusden (18) is een van de deelnemers van TakepART. “Om nog meer jongeren te bereiken deden we veel op sociale media, vooral Instagram en TikTok. Ook is er een speciale audiotour gericht op jongeren en hangen er grappige ‘meme’ stickers naast de schilderijen.” De organisatie houdt zich elk jaar ook bezig met evenementen in het museum, zoals ‘Art After Dark’, waarbij je ‘s avonds het museum kan bezoeken. Zij merken ook dat er meer jongeren het museum bezoeken, maar dat de opkomst vergeleken met andere groepen in de samenleving nog steeds karig is.  

Nog niet klaar 

Hoewel het aantal jongeren dat musea bezoekt nu stijgt, is het nog niet op het gewenste niveau. In een onderzoek van BinnenBijMusea benoemen jongeren liever andere activiteiten te doen. Zoals naar de bioscoop of een speelhal gaan. Zo zegt Fé zelf ook liever naar de film te gaan. “Ik heb ook niet veel vrienden die geïnteresseerd zijn in kunst. Daarom ga ik er buiten TakepART bijna nooit heen.” De initiatieven van musea, waaronder TakepART, zijn dus nog lang niet klaar.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...