Bestuur bij studentenverenigingen krijgt het mogelijk moeilijk in de toekomst door langstudeerboete

Bestuur zijn bij een studentenvereniging is tijdrovend. Met de langstudeerboete in het vooruitzicht twijfelen studentenverenigingen over de aantrekkelijkheid van een bestuursjaar, omdat je naast je studie veel andere taken hebt, is een studievertraging niet ondenkbaar. ‘’Je hebt een hele takenlijst die je moet doen en je kan niet of nauwelijks bij colleges zijn’’, vertelt Mayumi van Tillo, Bestuur van studentenvereniging St. Olof in Tilburg.

De langstudeerboete kan zorgen voor prestatiedruk en stress. ‘’Tegen een langstudeerboete van 3000 euro kan je als studentenvereniging niet op, behalve enige studiehulp bieden’’, aldus Mayumi. Bij de vereniging kan je 80% korting krijgen op bijles, maar is dit genoeg motivatie voor leden om toch het bestuur in te gaan? ‘’Als ik mezelf een paar jaar terug in de tijd zou zetten dan zou ik misschien denken: ik ga helemaal nergens bij of ik wil eerst mijn propedeuse halen’’, vertelt Mayumi. Voor de vereniging is de langstudeerboete nog iets te ver weg voor maatregelen. Ze kijken in de toekomst naar oplossingen.

Voor internationale studentenvereniging ESN werkt het net een beetje anders: het bestuur krijgt hun studiegeld vergoed. Ondanks dit zullen de studenten bij ESN ook voor een dilemma komen te staan. ‘’Dit is mijn fulltime baan’’, aldus Nina Graczyk, Vicepresident van internationale studentenvereniging ESN Tilburg . Alle tijd gaat dus in studeren en het bestuursleven, ‘’Ik kan niet of nauwelijks mijn colleges bijwonen’’. Voor Nina zelf ging het leiderschap haar makkelijk af, maar haar vrienden hebben er meer moeite mee. ‘’Voor hen is het moeilijk om school en bestuur te combineren en hierbij zie je dat sommigen een studievertraging oplopen.’’

Toch denkt Mayumi dat dit niet het einde betekend voor de studentenverenigingen: ‘’Studentenverenigingen hebben iets tijdloos’’, zegt Mayumi. Dit omdat er ook veel voordelen zitten aan het lid zijn van een studentenvereniging, zo heeft een bestuursjaar verschillende voordelen zoals het ontwikkelen van leiderschap, het verbeteren van communicatieve vaardigheden en je sociale en internationale kennis verbeteren (bron: AIESEC). Ze ziet de studentenverenigingen daarom niet snel verdwijnen en denkt dat er altijd nog animo zal blijven voor het bestuursleven. De langstudeerboete kan in de toekomst eventueel complicaties met zich meebrengen, maar ze hopen dat de voordelen genoeg opwegen tegen de langstudeerboete.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...