Rwanda getroffen door marburgvirus: Nederland alert

In Rwanda zijn zes personen overleden door het zeldzame marburgvirus. Zo’n twintig anderen zijn tot nu toe besmet geraakt sinds de uitbraak en ruim 160 mensen worden in de gaten gehouden, meldt de minister van Volksgezondheid.

Het marburgvirus is een zeer besmettelijk en dodelijk virus dat wordt overgedragen op mensen door besmette vleermuizen. Harold Wychgel, werkzaam bij infectieziektebestrijding bij het RIVM, zegt dat we ons vooralsnog geen zorgen hoeven te maken in Nederland: “Het is niet realistisch dat het deze kant op komt. Ebola is ook niet deze kant op gekomen, maar zeg nooit nooit.”

Wat is het marburgvirus?

Het virus is te vergelijken met ebola en de kans op overlijden is bijna 90 procent. De klachten die erbij komen kijken, zijn hoofdpijn, koorts, overgeven, spierpijn en buikpijn. Later komen er hevige bloedingen bij kijken en vallen de organen uit. Er is nog geen vaccin tegen het virus.

EPA/ISAAC KASAMANI

Tot nu toe is nog niet bekend of er Nederlanders zich in het gebied bevinden, maar mocht dit zo zijn, dan krijgt het RIVM het te horen. Als iemand uit dit gebied terugkomt met soortgelijke klachten, dan wordt de persoon in isolatie gezet en de omgeving volledig gemonitord.

NOS meldt dat de meeste slachtoffers in Rwanda zorgmedewerkers zijn. De bron van de besmetting is nog niet gevonden. In alle zorginstellingen worden voorzorgsmaatregelen getroffen. De WHO zit er bovenop in de hoop om verdere uitbraak te voorkomen. “Wij kunnen als Nederland nu niet zoveel doen om te helpen, behalve alert zijn,” aldus Wychgel.

Nederlander in 2008 besmet met virus

In juli 2008 is er een Nederlandse vrouw besmet geraakt met het virus na een vakantie in Oeganda. Volgens Wychgel was de vrouw besmet geraakt in een grot toen ze vleermuizen fotografeerde. Enkele dagen na haar terugkomst in Nederland kreeg de vrouw klachten, en is ze opgenomen in het ziekenhuis, waar ze vijf dagen later is overleden. Haar omgeving was in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...