Vreedzame Pro-Palestina demonstratie in Amsterdam

De Dam is zondagmiddag het podium van een Pro-Palestina demonstratie. Deze wordt georganiseerd door stichting Plant een Olijfboom, een organisatie die zich al jaren inzet voor rechten van de Palestijnen. Meerdere BN’ers en andere sprekers kregen het woord.

Demonstratie

Recht voor het Paleis stond een podium klaar met aan de zijkant Palestijnse vlaggen. De politie vormde achter de honderden demonstranten een schild om alles in de gaten te houden. Het is een bewolkte middag, de sfeer is vreedzaam en verbindend. Wel zijn de demonstranten duidelijk aangedaan en boos. Er zijn meerdere bordjes en spandoeken die het Israël van nu vergelijken met het Nazi-Duitsland. De sprekers bekritiseren openlijk de Nederlandse en Amerikaanse regering. Journaliste Natasja Gibbs las voor: ‘’Biden is een moordenaar en een oorlogsmisdadiger’’. Omdat de Verenigde Staten nog steeds achter Israël blijft staan.

Het is een gevarieerd publiek, van jonge gezinnen met kinderen tot bejaarden in rolstoelen. Er lopen demonstranten rond met Arabische teksten vlak naast mensen met Nederlandse teksten. Veel geluid komt er niet van het publiek, ook omdat eigenlijk constant iemand aan het woord was op het podium. Het wordt daardoor een geregisseerd protest waar bijna geen ruimte was voor inbreng. Een aantal demonstranten hebben wel een eigen megafoon bij zich.

Oorlog

Ook wordt  Libanon genoemd. Israël valt namelijk ook delen van Libanon aan. Ondertussen zijn al 100.000 Libanezen naar Syrië gevlucht. Meerdere demonstraten wapperen ook met de Libanese vlag. Najib Amhali roept op tot rust in Libanon: ‘’Save Libanon’’.

De oorlog tussen Israël en Hamas is nu al bijna een jaar aan de gang. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu al 35.000 Palestijnen het leven gekost.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...