Nieuw: hybride vlees in de supermarkt. “Het belangrijkste is smaak, smaak en smaak.”

Sinds een maand verkoopt Lidl als eerste en enige supermarkt hybride vlees, maar weinig mensen zijn bekend met wat hybride vlees is. Toch is er een kans dat je het weleens hebt gegeten. “Sinds 2022 krijg je bij KLM in het vliegtuig hybride vlees voorgeschoteld en in de zorg wordt het al veel gebruikt”, vertelt Remko Hol oprichter van Olijck, producent.

Hybride vlees bestaat uit echt vlees en plantaardige producten, zoals gehakt in combinatie met wortel, ui, paddenstoelen en zeewier. Producenten, zoals GRO en Olijck, zijn al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van deze producten. Volgens Remko is hybride vlees duurzamer, omdat je met minder vlees meer producten kan maken. Ook is het vlees gezonder omdat het wordt gemaakt zonder te veel toevoegingen. De hybride producten van Olijck, onder de naam ‘Meat-You-Halfway’, bestaan voor 60 procent uit vlees en 40 procent uit plantaardige producten. De gehaktbal is zelfs helft-helft met ui, wortel en zeewier.

Smaaktransitie

“Voor hybride vlees draait het bij mensen om een smaaktransitie. Je moet mensen in kleine stapjes hierin meenemen. Daarom proberen wij met minder vlees een gehaktbal aan te bieden die zich gedraagt als een normale gehaktbal”, vertelt Remko. Volgens hem is de tussenstap van hybride nodig om meer mensen minder vlees te laten eten. “Mensen gaan de producten vanzelf eten als het lekker is, daarom is het allerbelangrijkste smaak, smaak en smaak.”

Experimenteren

Frank van Bokhorst, new-food-ondernemer, heeft in 2018 samen met GRO de ‘Planet Burger’ geproduceerd. Deze bestaat voor 50 procent uit vlees en voor 50 procent uit oesterzwam. “Mensen hadden geen idee dat het erin zat, het moet gewoon lekker zijn.”

Daarnaast is hij co-founder van The Goodlife Beverage, producent van diepvriessnacks voor hun eigen merken en verschillende supermarkten. Met zijn bedrijf gaan ze sowieso ook hybride vlees verkopen. “We zijn bezig met het gebruiken van jackfruit in combinatie met kip en rundvlees en hier dan producten van maken.”

Balans

Opvallend is dat Frank zelf tien jaar lang vegetariër is geweest. Hij is in 2018 weer vlees gaan eten, omdat hij merkte aan zijn lichaam dat die regelmatig voedingsstoffen miste. Frank vindt dat niks doen ook geen optie is: “We moeten meer in balans gaan eten en hybride lijkt mij dan de perfecte tussenoplossing.”

Wel heeft hij zijn twijfels over de vraag of het gaat werken in de supermarkt. “Als mensen bekend worden met het concept en het niet duurder is dan normaal vlees op termijn misschien wel.” Remko vertelt dat hybride vlees voor nu iets duurder zal zijn dan normaal vlees, maar hoe meer we gaan verkopen, hoe kleiner het prijsverschil zal worden.

Verkoop niet verminderd

Birgit Cramwinckel, productontwikkelaar bij Kroes, groothandel en leverancier van koelverse maaltijden vertelt dat ze de hybride gehaktbal al gebruiken in hun maaltijden. “Pas een paar maanden later hebben de bedrijven het aan hun klanten verteld. De verkoop is er niet door verminderd. Mensen merken het alleen als ze het van te voren weten.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...