Recordaantal natuurrampen: ”Wij hebben niets om ons zorgen over te maken”

Het aantal natuurrampen is nog nooit zo hoog geweest. Binnen twee jaar tijd zijn de cijfers bijna verdubbeld. Terwijl de orkanen John en Helene voor veel schade zorgen in Mexico en Florida, hoeft Nederland zich over zulke stormen geen zorgen te maken.

”Het orkaanseizoen is begonnen. In deze tijd van het jaar komen natuurrampen wel vaker voor”, zegt Floris Lafeber, meteoroloog/weerdeskundige bij weeronline. ”Boven de Atlantisch Oceaan ontstaan namelijk orkanen. Deze kunnen wel eens aan land komen. Voorbeelden daarvan zijn orkanen Helene en John in Florida en Mexico. Zij zorgen voor heel wat wind- en waterschade. Maar daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken in Nederland.”

”Vorig jaar was er in Nederland wel een erge zomerstorm genaamd Poly. De zwaarste windstoten konden toen oplopen tot 148 km/h.” Zulke stormen gaan we dit jaar volgens Floris niet meer meemaken.

Het aantal natuurrampen waarbij het Rode Kruis in actie moest komen is sinds 2022 bijna verdubbeld. Het aantal in 2022 was namelijk 43 keer. Nu, in 2024, is dit maar liefst 79 keer. Er is dus wel een recordaantal aan natuurrampen, maar in Nederland merken wij daar weinig van.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...