Nieuwe Maatregelen voor Veilig Online Gokken

Vanaf 1 oktober gaan de nieuwe regels voor online kansspelen in. Deze regels moeten ervoor zorgen dat online-gokkers bewuster worden van hun speelgedrag en hen beschermen tegen de risico’s van online gokken. 

“Goede stap vooruit, maar hadden gehoopt op meer”  

Marcel de Kort, Nationaal Rapporteur Verslavingen, laat weten dat de nieuwe maatregelen voor het online gokken een goede stap vooruit zijn, maar dat ze hadden gehoopt op meer. Met meer bedoelt De Kort dat zij liever hadden gezien dat alle maatregelen tegelijkertijd op 3 juni ingingen en niet in fases. De reden dat de laatste maatregelen pas 1 oktober ingingen, had te maken met de nodige IT-aanpassingen en het verzamelen van nieuwe medewerkers. “Door de nieuwe maatregelen in fases in te voeren, is het moeilijk te beoordelen of deze in het geheel werken. Wij hadden liever gezien dat alle maatregelen in één keer werden ingevoerd”, zegt De Kort. 

Veranderingen 

Met de invoering van stortingslimieten wordt de gokmarkt veiliger. Als jongvolwassenen (18-24 jaar) 350 euro of meer storten, of spelers van minimaal 24 jaar 700 euro of meer, moet de gokaanbieder verplicht contact opnemen met de speler en hem of haar waarschuwen voor de gevolgen en risico’s van het instellen van een hoger stortingslimiet. Ook moet de kansspelaanbieder de speler verplicht wijzen op de mogelijkheid om hulp te krijgen en om via uitsluitingsregister Cruks een mogelijke gokstop aan te vragen. 

Daarnaast moeten spelers hun speellimiet instellen in een omgeving zonder reclame of vooraf ingevulde keuzes. Aanbieders moeten ook vragen of de speler het geld dat ze willen inzetten, bereid zijn te verliezen. Alle bedragen worden in euro’s getoond, niet in symbolen zoals tokens of chips. Spelers kunnen zo beter begrijpen hoeveel ze kunnen verliezen. Daarnaast moeten aanbieders duidelijk maken wanneer een lagere inzet mogelijk is. Elke 30 minuten krijgen spelers een pop-up om hen te herinneren aan hoe lang ze al spelen en hun limieten. 

Oorzaak/reden/motief 

De nieuwe maatregelen zijn tot stand gekomen nadat de Kansspelautoriteit (Ksa) in 2023 een onderzoeksrapport publiceerde over de invulling van de zorgplicht en de uitvoering daarvan bij tien online kansspelaanbieders. De Kansspelautoriteit (Ksa) regelt de kansspelmarkt in Nederland, geeft vergunningen, houdt toezicht op naleving van regels, bestrijdt illegaal gokken en beschermt spelers tegen verslaving en fraude. Dit onderzoek toonde aan dat de aanbieders de zorgplicht niet voldoende invulden, omdat ze bijvoorbeeld niet op tijd aan de bel trekken bij een mogelijke verslaving. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...