Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van hout bij slechte weeromstandigheden verleden tijd. Deze nieuwe regelgeving is er om de overlast en gezondheidsschade van houtrook tegen te gaan.

Regulatie

Gemeentes mogen houtkachels niet in zijn geheel verbieden, aangezien ze op de Europese markt toegestaan zijn. Ook over schoorstenen heeft de gemeente weinig te zeggen. Wat gemeentes wel kunnen is het gebruík van een houtkachel reguleren, wat gemeente Amersfoort nu dus gedaan heeft.

Bepalen wanneer er wel en niet gestookt mag worden, wordt gedaan door middel van de Stookwijzer. Deze Stookwijzer berekent de luchtkwaliteit en de hoeveelheid wind. Op basis van deze gegevens geeft de Stookwijzer per uur aan welke code een gebied heeft. Er zijn drie codes: code geel, code oranje en code rood. Alleen bij code geel mag er in Amersfoort nog gestookt worden.

Overlast

De rook van het stoken van hout kan leiden tot gezondheidsschade.  In houtrook zitten namelijk onder andere fijnstof, koolwaterstoffen en koolmonoxide. Dit zijn dezelfde stoffen die je inademt bij het (mee)roken en deze stoffen zijn niet gezond om veel in te ademen. Naast gezondheidsschade kan houtrook ook voor overlast zorgen. Zo kan de rook stinken en kunnen buren last van hun luchtwegen krijgen.

Mocht er op momenten dat het code oranje of rood is gestookt worden en hebben buren er last van, dan kunnen ze een klacht indienen via de Stookwijzer. Ondanks deze mogelijkheid raadt de gemeente aan om eerst gewoon met je buren te praten. Zo staat er op de gemeentesite als reden: “Veel mensen die hout stoken weten niet dat anderen er last van hebben en zijn bereid mee te werken.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Een Liefdevolle Steun: Matsie Box helpt kinderen bij verlies van een broer of zus

Stichting Nooit Voorbij heeft een zelfhulp box uitgebracht die...