Afvalophaalplan Tilburg aangepast: minder vuilniswagens, vaker rijden

TILBURG – Het ophaalschema van de duocontainers in Tilburg is per 30 september veranderd. Vijftigduizend van de vierenzeventigduizend huishoudens binnen de ringbaan zullen hun afval op een nieuwe dag aan straat moeten zetten. Het Brabants Afval Team (BAT) reed eerst twee keer per week met zo’n achttien dieselwagens. Dat wordt vijf keer per week met zo’n zes elektrische vuilniswagens.

De reden van de verandering is de zero-emissiezone die per 1 januari 2025 geldt. Binnen de Tilburgse ringbaan mogen dan geen bedrijfsvoertuigen meer rijden die op diesel gaan. “Door de ritten te spreiden zijn minder vuilniswagens per dag nodig en kunnen we slimmer omgaan met het inkopen van elektrische vuilniswagens”,  stelt een woordvoerder van de gemeente Tilburg.

Voor de grote afvalcontainers verandert niks, in de binnenstad worden die al opgehaald met elektrische voertuigen. Ook buiten de ringbaan verandert niks aan het ophaalschema: die zone is niet opgenomen in het zero-emissieplan. Bedrijfswagens mogen daar dus nog met diesel rijden. ‘De huidige oplossing voldoet voorlopig”, geeft de woordvoerder van de gemeente Tilburg aan. Alle ophaaldagen van het afval zijn online te vinden via de Afvalwijzer.

Hoewel afvalbeheerbedrijven Milieu Service Nederland, Renewi en PreZero gevraagd zijn naar hun visie op duurzame afvalverweking, konden zij niet tijdig reageren.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per...

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...