Nieuwe donatieregeling zorgt voor meer potentiële donoren

De regeling voor bloeddonatie in Nederland is veranderd per 1 oktober. Hierdoor mogen duizenden mensen die de afgelopen jaren bloed hebben ontvangen, nu ook weer bloed en plasma doneren. Deze verandering is aangekondigd door Sanquin, dit is de organisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening.

Effect op de bloedvoorziening

De vraag naar bloedplasma blijft stijgen en in periodes zoals vakanties is het soms moeilijker om de bloed voorraad op peil te houden. Volgens Merlijn van Hassalt, woordvoerder van Sanquin, is het belangrijk om een constante aanvoer van bloeddonoren te waarborgen. ‘’Hoewel er geen structureel tekort aan donoren is, blijven we altijd op zoek naar meer bloed- en plasmadonoren. De nieuwe regeling biedt ons de kans om het aantal beschikbare donoren te vergroten.’’

Verwachtingen voor nieuwe donoren

Het is lastig om precies in te schatten hoeveel nieuwe donoren deze regeling zal opleveren, maar Van Hasselt verwacht dat het aantal kan oplopen tot duizenden of zelfs tienduizenden nieuwe donoren. “We weten dat jaarlijks honderden mensen uitvallen als donor omdat ze een bloedtransfusie hebben gehad. Daarnaast is er een grote groep mensen die zich nooit heeft aangemeld, omdat ze wisten dat ze uitgesloten zouden zijn.’’ Dit zijn bijvoorbeeld mensen die na een ongeluk of na een bevalling bloed hebben ontvangen. ‘’Deze situatie maakt het moeilijk om een specifiek aantal te geven, maar de verwachtingen zijn positief.”  

Promotie nieuwe regeling

Om deze nieuwe regeling onder de aandacht te brengen probeert Sanquin zoveel mogelijk publiciteit te creëren. ‘’We geven veel ruchtbaarheid aan deze nieuwe regel via krantartikelen, televisie en radio, ’’ legt van Hasselt uit. ‘’Daarnaast informeren we ook onze eigen bloeddonors, want binnen de bloeddonatie is mond-tot-mondreclame ontzettend belangrijk. Door onze huidige donors op de hoogte te stellen, kunnen zij het goede nieuws verspreiden.’’ Sanquin hoopt zo een breed publiek te bereiken het aantal donoren verder uit te breiden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Docenten basisonderwijs krijgen loonsverhoging van 4,9 procent

Een flinke loonsverhoging voor docenten in het basisonderwijs. Een...

Skilessen voor iedereen: Terneuzen verwelkomt skiërs met een beperking

Skilessen voor mensen met een beperking. De Stichting geHandicapten...

Gedeeltelijk stookverbod voor houtkachels in Amersfoort

In Amersfoort is vanaf 1 oktober het stoken van...

Een Liefdevolle Steun: Matsie Box helpt kinderen bij verlies van een broer of zus

Stichting Nooit Voorbij heeft een zelfhulp box uitgebracht die...