Volendamse vriendengroep droomt van Ziggodome met eigen nummer: “Ik had nooit verwacht dat het zo uit zou pakken.” 

Wanneer het warmer wordt zoekt de jeugd elkaar op in het Slobbeland, een recreatiepark in Volendam. Daar gaat het nummer ‘Blikkendag’ van vriendengroep Likke Pêhp over. Wat begon als een grap mond voor de zes Volendamse jongens uit in een hit die wordt gecoverd door meerdere artiesten. “Nu wordt het op de radiostations gedraaid en moeten dj’s onze naam uitspreken, dat is wel grappig.” 

Want de naam van de vriendengroep, die is bijzonder en bovenal moeilijk te begrijpen voor de meeste Nederlanders. “Als je dorst hebt, dan gaan de biertjes er lekker in. Het is alsof je een lekke pijp in je keel hebt. Daar staat onze naam voor”, aldus Mark Kwakman, de bedenker van het nummer. 

Kermis playlist 

Volgens Mark maken verschillende artiesten ieder jaar speciaal een nummer voor de kermis in Volendam. Deze komen dan allemaal samen in een playlist. “Ik wilde vroeger altijd al een kermisplaatje maken, maar ik had nooit verwacht dat het zo uit zou pakken. We zitten nu boven de 170.000 streams, een normaal kermis liedje wordt niet meer dan 40.000 keer beluisterd.”  

Ontploft 

Pas tijdens de kermis ontplofte het nummer van de vriendengroep. “Woensdag voor de kermis moesten we optreden voor kinderen en toen merkte we pas hoeveel kinderen het lied luidkeels meezongen. Elke keer als we daarna ergens kwamen moesten we hem twee keer doen en stond de tent weer op z’n kop.”  

Video: Mark Kwakman

Mede dankzij filmpjes als deze, die verspreid zijn via TikTok, is het nummer opgepakt door andere artiesten. Zo heeft zanger Alex een cover gemaakt en zijn de mannen van Likke Pêhp zelf de studio ingedoken met zanger Sven Versteeg. Samen met hem hebben ze een versie zonder Volendams dialect ingezongen. “Wij wisten niet wat ons overkwam, want wij hebben dit nooit meegemaakt. Ik ben dolenthousiast, het verspreidt zich nu langzaam over Nederland.” 

Droom 

Voor Mark en zijn vrienden is er een grote droom: “We hopen natuurlijk eerst dat Blikkendag met Sven Versteeg een succes wordt en misschien kunnen we dan in december tijdens het Muziekfeest van het Jaar in de Ziggodome staan.” Het Muziekfeest van het Jaar wordt georganiseer door Sterren NL radio. Daar hebben de jongens nog wel wat Volendamse bekenden zitten. “Onze Jan, van onze groep, kent Jan Smit, dus dat is een voordeel. Monique Smit draagt ons ook een warm hart toe en kent veel dj’s bij Sterren NL. Dat zou zeker wat zijn”, lacht Mark.  

Stadion 

Ondanks dat het geen Ziggodome was, hebben de mannen van Likke Pêhp hun eerste stadionoptreden al gehad. Afgelopen vrijdag mochten ze namelijk optreden in het stadion van hun eigen FC Volendam, waar ze normaal als supporters op de tribunes zitten. “Ineens mag je tijdens de rust in een stadion optreden voor een groot vak, te gek voor woorden.” Gelukkig hebben de vrienden geen podiumvrees meer, dus niks is te gek. “Eerst stonden we de met microfoons in onze trillende handen, maar nu wordt het alleen maar leuker.” 

Tijdens het optreden in het stadion heeft de groep samen met Sven Versteeg hun officiële videoclip opgenomen:

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...