3000 euro verwachte prijs bij twee tekeningen van Beatrix

Hilversum – Dinsdagavond werden twee tekeningen, gemaakt door prinses Beatrix toen ze jong was, voor 2985 euro verkocht bij het veilinghuis Van Spengen. Volgens het veilinghuis worden zulke tekeningen niet vaak verkocht, dus een duidelijke gemiddelde prijs hiervoor bestaat niet. “Het is wel een verwacht bedrag,” vertelt de woordvoerder van het veilinghuis.

Twee jaar terug heeft hetzelfde veilinghuis vijf kleine tekeningen van de prinses verkocht voor een totaal bedrag van achtduizend euro. De tekeningen van deze week hebben 2985 euro opgeleverd. Gemiddeld kosten de tekeningen dus 1570 euro per tekening. Het flinke bedrag is er met een reden, volgens de woordvoerder: “Er zijn gewoon meerdere verzamelaars, die willen het allemaal graag hebben en zo komt dat bedrag tot stand. Voor elke niche is een verzamelaar, dat weten wij als veilinghuis heel goed.”

De waarde wordt echter niet alleen bepaald door kopers. Het veilinghuis maakt ook altijd een taxatie voorafgaand aan de bieding. Een taxatie houdt in dat ze de waarde van een object bepalen op basis van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld eerder gebruikte prijzen. “Verder letten we op de kwaliteit van de werken, de staat van de werken en de interesse op het moment. Wij kennen onze klantenkring, wij kennen de verzamelaars en de kopers en wij weten ongeveer wat die ervoor over zullen hebben.”

De tekeningen zijn oorspronkelijk door een jonge Beatrix gegeven aan een werkneemster van koningin Juliana. De werkneemster is inmiddels overleden en de tekeningen zijn overgedragen aan haar nichtje. Het nichtje heeft de tekeningen nu eindelijk via de veiling verkocht. “Ze heeft er nog een tijdje over gedubd wat ze ermee wilde, maar nu heeft ze dan toch de knoop doorgehakt om ze te laten gaan,” voegt de woordvoerder toe.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...