COLUMN | Hier werken wij aan uw terugkeer

Je komt uit een land in oorlog. Je huis is kapotgeschoten, je familie of vrienden vervolgd of verdwenen vanwege hun huidskleur, geloof of seksuele oriëntatie. Je vlucht naar een plek waarvan je hoopt dat je er eindelijk veilig bent. Maar het eerste wat je ziet bij aankomst, is een bord met de tekst: “Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer.” Welkom in het Nederland van PVV, VVD, NSC en BBB.

Ja, Nederland zit vol. Dat hoor je overal, en daar kunnen we niet omheen. Maar dat mag nooit een excuus zijn om mensen die vluchten voor oorlog, vervolging of geweld zonder waardigheid of mededogen te behandelen. Deze mensen verdienen veiligheid. En als we hen goed begeleiden, kunnen zij succesvol integreren en op een waardevolle manier bijdragen aan onze samenleving. Daarmee lossen we ook meteen een deel van de krapte op de arbeidsmarkt op. Wat ik mis in het beleid van dit kabinet, is een gevoel van humaniteit. Waar is de menselijke maat gebleven?

Die borden met een boodschap die eigenlijk zegt “vluchtelingen zijn hier niet welkom” geven mij flashbacks naar de verhalen die mijn oma vertelde over de jaren 1940-1945, of de apartheid in Zuid-Afrika. Is dit de richting waarin we willen gaan? Zijn we echt vergeten wat solidariteit betekent?

Ik hoop dat Faber dit heel snel intrekt, net zoals de bed-bad-brood regeling, waar ze binnen 24 uur op terugkwam. En nogmaals, vluchtelingen die zich misdragen, de regels overtreden of uit veilige landen komen, mogen wat mij betreft ook binnen 24 uur worden teruggestuurd. Maar laten we wel onze ogen openhouden voor de mensen die echt hulp nodig hebben. Zij verdienen onze bescherming, niet onze afwijzing.

Weetje wat een handig bord zou zijn bij het Catshuis: “Hier werken wij aan uw aftreden.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...