Kattencafé De Spinnerij bestaat vier jaar: ‘’iedereen kan hier zichzelf zijn’’

Het enige kattencafé in Brabant, De Spinnerij, bestaat vandaag vier jaar. Eigenaresse Yvette Kouwenberg is trots dat haar café nog volop draaiende is. Speciaal voor vandaag hebben zij ’de huiskamer’, hoe Yvette het café ook wel noemt, versierd en staat er iets speciaals op het menu.

Yvette was toe aan een nieuwe uitdaging en opende in 2020 het eerste kattencafé in Tilburg. Dit deed zij op dierendag omdat een kattencafé alles met dieren te maken heeft, legt de eigenaresse uit. Na een moeilijke periode door de lockdown is ze meer dan blij dat haar café, gelegen aan de Langestraat, nog bestaat.

Vandaag is het zowel feest voor de gasten, als voor de katten. De diertjes worden verwend met snoepjes en de gasten met versierde cupcakes van katten. Volgens de eigenaresse komen de katten niets tekort: ‘’Elke dag is dierendag voor hen.’’

Bron: Instagram – kattencafe_de_spinnerij

Kouwenberg vertelt dat het café precies is wat ze gehoopt had: ‘’Een huiskamer voor iedereen.’’ Het is een plek waar je jezelf kan zijn ongeacht je achtergrond, vertelt Yvette. Dit merkt ze ook door de vele verschillende gasten die binnenlopen.

Katten

In de ‘huiskamer’ lopen acht katten rond. De diertjes zijn geadopteerd uit Griekenland van de organisatie P&M Cats Care Crete. De katten zijn samengesteld op basis van hun karakter en persoonlijkheid, hierdoor past de groep goed bij elkaar. Yvette wilde de dieren eerst lokaal adopteren, maar daar zaten de lokale organisaties niet op te wachten. Zij vonden dat katten niet thuishoren in een kattencafé.

De eigenaresse vertelt uitgebreid over het welzijn van de dieren: ‘’De katten staan hier op 1.’’ Zo worden zij jaarlijks gecontroleerd door de dierenarts en een gedragsdeskundige. Verder staat een team van verzorgers voor de diertjes klaar. De katten hebben een aparte ruimte waar zij zich terug kunnen trekken, een buitenren en de ‘huiskamer’. Het café is voorzien van veel ligplekken en de katten kunnen de hoogte in.

Bron: Veerle Martens

Gedragsregels

Bij binnenkomst worden de gedragsregels aan de gasten uitgelegd. Zij krijgen een boekje waarin staat hoe je met de katten om moet gaan. ‘’Als gasten zich hier niet aan houden, dan wijzen wij ze daarop’’, vertelt Kouwenberg. Verder staan alle katten ook in het boekje. Hierin kun je van alles vinden over hun persoonlijkheid en wat ze wel en niet fijn vinden.

Hygiëne

‘’Poetsen, poetsen, poetsen’’, zo blijft het café schoon, vertelt Yvette. Om de hygiëne te garanderen is de keuken afgesloten voor de diertjes. Ook staan de kattenbakken in de cats-only ruimte.

Toekomstplannen

Het café organiseert ook evenementen zoals een kattenyoga en een kattenbingo. Kouwenberg verteld dat ze nog meer evenementen wil plannen. Verder ziet ze het ook wel zitten om een dierenopvang te starten in de toekomst.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...

Hoe bereidt Prince zich voor op het nieuwe seizoen van HNTM 

Prince Schoutissen, een student uit Deurne, is een van...

Het Joodse nieuwjaar krijgt een zwart randje door herdenking 7 oktober

Dat het nieuwe jaar maar een paar dagen voor...