Bangalijsten: “Het is schandalig, zeer onverantwoord…”

Lijsten met privacygegevens van -voornamelijk- vrouwen waarin op grove wijze wordt beschreven hoe makkelijk ze in bed te krijgen zijn en hoe goed ze zijn in seks: bangalijsten. Eén op de vijf jongeren heeft weleens zo’n lijst gezien, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met LINDA.meiden.

Het doel van bangalijsten is om een ranglijst te maken van vrouwen, zodat mannen weten welke vrouw wel of niet “de moeite waard” is om seks mee te hebben. Op zo’n lijst worden altijd de voor- en achternaam genoemd, regelmatig het adres, en soms zelfs een telefoonnummer. De pagina over de desbetreffende vrouw wordt vaak aangevuld met foto’s. “Daar word je bang van, je durft niet meer over straat, het is intimiderend,” zegt Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar op het gebied van privacy.

Een bangalijst op een forum. Bangalijsten circuleren op internet en bevatten namen van meisjes die volgens de opstellers makkelijk tot seks zouden zijn te porren. In veel gevallen zijn de lijsten verzonnen. Banga is straattaal voor slet. ANP KOEN VAN WEEL

Strafbaar feit

Wanneer zo’n lijst rondgaat, kan er aangifte worden gedaan voor meerdere zaken: als iemands eer of goede naam wordt aangetast, heet dat smaad. Het opzettelijk verspreiden van een bericht waarvan de dader weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader een straf krijgen. Volgens Zwenne is het publiceren van gegevens (doxing) ook strafbaar, en daarop staat een hoge boete die de dader moet afschrikken. Daarnaast kan er een schadevergoeding worden geclaimd, die soms duizenden euro’s kan bedragen.

Bangalijsten zijn stoer

“Het is schandalig, zeer onverantwoord… gewoon schandalig,” aldus Zwenne. Uit het onderzoek van LINDA.meiden blijkt dat veel mensen niet doorhebben wat de gevolgen van zo’n lijst kunnen zijn. “Het is het ouderwetse idee dat je als heteroseksuele man moet laten zien dat je veel seks hebt en daarmee aantoont seksueel gezond te zijn,” denkt Yuri Ohlrichs, seksuoloog NVVS.

Campagne tegen banga

“Het is niet fijn om als jonge vrouw op een lijst te staan waarop je wordt gepresenteerd als een object voor seks,” zegt Ohlrichs. Hij denkt dat het kan helpen als we op jonge leeftijd al beginnen met seksuele voorlichting, zodat jongeren leren dat niet de mensen op de bangalijsten het probleem zijn, maar degenen die deze lijsten maken.

LINDA.meiden is sinds 3 oktober gestart met een campagne tegen bangalijsten, genaamd: ik ben niet bangalijst.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...