Personeelstekorten, een rijke geschiedenis en een ‘mooi beroep’

EINDHOVEN- 19-09-2024 Op De dag van de Pedagogisch Medewerker , wordt een van de belangrijkste beroepsgroepen in het zonnetje gezet. Namelijk: de pedagogisch medewerker! Dat betekent mensen die werkzaam zijn bij voornamelijk de kinderopvang, die een handje helpen bij de opvoeding en bij de ontwikkeling van kinderen.

De Dag van de Pedagogisch Medewerker,  is ooit begonnen als: ‘dag van de leidster en gastouder,’’ om het werk van de kinderleid(st)er te promoten. Dit is 22 jaar geleden bedacht door :  ‘de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang’’.  Na een aantal jaar hebben ze de naam veranderd naar: ‘De Dag van de Pedagogisch Medewerker,’ omdat er ook mannen werkzaam zijn bij de kinderopvang. Sinds 2002 is de derde donderdag van september dé dag waarop onze pedagogische medewerkers in het zonnetje worden gezet .

 Voor Eefje van Gils is dit haar dag, zij studeert namelijk pedagogiek.  Momenteel is ze werkzaam als stagiaire bij de peuterspeelzaal , de TSO (tussen schoolse opvang) en de BSO (Buiten schoolse opvang). Eefje is van mening dat de Dag van de Pedagogisch Medewerker zeker bijdraagt bij het promoten van haar werk en dat deze dag het belang van haar beroep extra in het zonnetje zet. “wij luisteren naar kinderen, en naar de eventuele problemen die zij hebben, en uiteraard ondersteunen wij ook de ouders waar nodig”, vertelt ze.

Het tekort aan pedagogisch medewerkers is er nogsteeds, maar neemt volgens een onderzoek van  kinderopvang werkt steeds verder af. Hoewel er volgens van Gils , op de opleiding niet zoveel aandacht wordt besteed aan het personeelstekort, merkt ze op de werkvloer toch op dat mensen veel overuren maken. Dit omdat er simpelweg niemand anders is die kan werken. En zo zitten de twee dochtertjes van mevrouw Smeets dalijk zonder kinderdagverblijf : ‘Ze staan nu bij verschillende instanties op de wachtlijst, maar de wachttijd is 1,5 jaar’. Hun huidige BSO sluit door een einde van een huurcontract.


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...