KNVB: “Italiaans voetbal kent meer racisme dan Nederlands voetbal”

Italiaanse voetballer Marco Curto heeft van de FIFA een schorsing gekregen voor tien wedstrijden. Vijf daarvan zijn voorwaardelijk. “In landen zoals Italië, Spanje en Oost-Europa zie je meer openlijke discriminatie dan in Nederland”, meldt de persvoorlichter van de KNVB.  

Incident

Curto speelt doorgaans voor Serie-B club FC Cesena, maar is vorig seizoen uitgeleend aan Como 1907. In een oefenwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers FC, zou Curto de Zuid-Koreaanse Hwang Hee-Chan met Jackie Chan hebben vergeleken. Dit incident leidde er toe dat Wolves speler Daniel Podence een Como speler sloeg. Hier kreeg hij een rode kaart voor.

Nederland beter dan Italië?

‘Ons voetbal is van iedereen’ is een plan mede opgericht door de KNVB dat de discriminatie binnen het Nederlands voetbal moet laten afnemen. “Vergeleken met bepaalde landen is hier gelukkig minder vaak openlijke discriminatie, dan bijvoorbeeld in Spanje, Italië of Oost-Europa. Daarnaast worden we door andere landen uitgenodigd om OVIVI toe te lichten, dat als een vooruitstrevend plan geldt”, laat persvoorlichter Jaap Paulsen weten. 

Racisme in Nederlands voetbal

“Wij hebben de indruk dat discriminatie binnen het Nederlands voetbal in de jaren sterk is afgenomen. Zeker als je kijkt naar de jaren 80/90. Het wordt nu ook steeds minder geaccepteerd. We zien recent wel een toename van polarisatie in de samenleving, met 1,2 miljoen leden merken wij dit natuurlijk ook in het voetbal”, zegt Paulsen. “Openlijke discriminerende opmerkingen tussen spelers in het betaald voetbal zien we bijna nooit. Incidenten als het gaat om discriminerende spreekkoren richting spelers of groepen worden twee tot acht keer per seizoen onderzocht.”  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...