Veranderingen in het Rijksvaccinatieprogramma, hoe werkt dit precies?

Er komt een nieuwe vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma. In het najaar van 2025 kunnen baby’s in hun eerste levensjaar een prik tegen RS komen halen, maar hoe wordt zo’n prik eigenlijk aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd?

Rijksvaccinatieprogramma

Eerst is het belangrijk om te weten wat het Rijksvaccinatieprogramma precies is. Door middel van het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen tegen 13 ernstige infectieziektes gevaccineerd. Volgens Harold Wychgels, woordvoerder van het RIVM, is het Rijksvaccinatieprogramma belangrijk, omdat het de kinderen beschermt tegen bepaalde ziektes. Deze ziektes zijn onder andere mazelen, pokken en polio. “Dit zijn allemaal ziektes die je tegenwoordig niet meer zo veel ziet als vroeger.” Dit komt dus door de vaccinaties.

Advies

Het Rijksvaccinatieprogramma is ruim 65 jaar geleden opgesteld. Als er iets aan aangepast moet worden, wat regelmatig gebeurt, komt daar nog heel wat bij kijken. Allereerst stelt de Gezondheidsraad een advies op. Deze raad mag gevraagd en ongevraagd advies geven. In het advies neemt de Gezondheidsraad de ernst en omvang van de ziekte, het doel van de vaccinatie, de effectiviteit van de vaccinatie, de veiligheid van de vaccinatie en de aanvaardbaarheid van de vaccinatie mee. Ook over de kosteneffectiviteit, de uitvoering, de deelname en het draagvlak, de vaccinatieaanbod in het buitenland en of het naast het bestaande programma gegeven moet worden, wordt nagedacht. Op basis van deze factoren schrijft de Gezondheidsraad dan een advies en aan de hand van dit advies neemt de staatssecretaris dan een besluit.

Eerder dit jaar waren er al aanpassingen in het Rijksvaccinatieprogramma. Zo werd de vaccinatie tegen BMR eerst op 9-jarige leeftijd gegeven en wordt de prik nu al als de kinderen 3 jaar oud zijn gegeven. De DTP prik, die ook eerst op 9-jarige leeftijd gegeven werd, wordt vanaf 2025 aan 14-jarigen gegeven. Volgens Harald Wychgel, woordvoerder van het RIVM, komen deze veranderingen door nieuwe ontdekkingen: “Nieuwe inzichten vanuit de wetenschap geven aan dat het op die manier beter werkt.”

RS-virus

Nu komt er dus ook een RS-vaccin bij. Het RS-virus, ook wel respiratoir syncytieel virus genoemd, is het meest voorkomende verkoudheidsvirus. Elk kind krijgt het eigenlijk wel voor zijn tweede levensjaar. Bij de meeste baby’s blijft het bij een verkoudheid, maar er zijn ook baby’s die er ernstig ziek van kunnen worden. Vooral baby’s die te vroeg geboren zijn, baby’s met het syndroom van Down en baby’s met een aangeboren hartafwijking hebben de meeste kans om ernstig ziekt te worden. Er kan bronchiolitus, een ontsteking in de kleine luchtwegen, ontstaan of ze kunnen een longontsteking krijgen. Door deze complicaties kunnen baby’s dan in het ziekenhuis belanden. De prik moet er voor zorgen dat dit minder gaat gebeuren.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...