Onvrede onder Papendrechters: petitie tegen opvang minderjarige asielzoekers

Tachtig minderjarige asielzoekers moeten worden opgevangen in winkelcentrum de Meent in Papendrecht. Dat gaat niet gebeuren als het aan de bijna vijftienhonderd mensen ligt die de petitie van Nikita de Ruiter hebben ondertekend. “Wij, de inwoners, worden niet gehoord,” vertelt De Ruiter.

Het begon allemaal met een nieuwsbericht vanuit de lokale media. “Er komt een opvang in het winkelcentrum, waar niemand iets vanaf wist op dat moment.” Nikita de Ruiter woont zelf dichtbij winkelcentrum de Meent en besloot naar een, door de gemeente georganiseerde, inloopavond te gaan. “Ik had het idee dat wij niet werden gehoord als wij tegenargumenten gaven op het plan.”

Weinig draagvlak
Nikita en vijftienhonderd andere inwoners van Papendrecht zijn niet de enigen die tegen deze plannen zijn. Ruud Lammers, partijleider van Onafhankelijk Papendrecht, heeft een motie ingediend tegen dit plan. “In onze motie hebben wij voorgesteld om het besluit in te trekken, omdat er weinig draagvlak voor is. Ga op zoek naar kleinere locaties die beter passen bij onze gemeente.” Zo zou er rondom het oude bankkantoor, waar de opvang komt te zitten, weinig buitenruimte zijn. Ook ervaart het winkelcentrum veel overlast van twee groepen hangjongeren. “De winkeliers vrezen dat een groep van tachtig minderjarigen in combinatie met de hangjongeren voor nog meer overlast zal zorgen.” Volgens Lammers is het oude pand wel geschikt voor een kleinere groep asielzoekers. “Nu is het niet in verhouding.”

Slechte communicatie
De weerstand vanuit de inwoners van Papendrecht tegen dit plan is volgens Ruud Lammers mede ontstaan door de slechte communicatie vanuit het college. “Het college koos ervoor om dit plan lang geheim te houden. Dat heeft zich niet goed uitpakt, waardoor er nu vijftienhonderd mensen op tegen zijn.” Volgens Lammers worden mensen liever niet overvallen met zaken die voor hen worden besloten. “De inwoners van Papendrecht hebben geen inspraak op dit besluit. Dit zorgt voor nog meer weerstand. Ook is de manier van presenteren bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.”

‘Deze kwestie leeft’
De motie van Onafhankelijk Papendrecht is verworpen. Toen kwam Nikita de Ruiter in actie. “Op dat moment dacht ik: wat nu? Wat kunnen wij als burger doen?” Daarom zette zij een petitie op, in de hoop dat het college luistert naar de bijna vijftienhonderd mensen die de petitie hebben ondertekend. “Ik ben niet alleen.”

Ook Ruud Lammers, partijleider van Onafhankelijk Papendrecht, heeft hoop dat de petitie wel gaat werken. “De petitie laat zien dat deze kwestie leeft. Uiteindelijk zal het een belangenafweging zijn.”

Het College en de gemeente gaven geen gehoor.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...