Grondleggers AI winnen Nobelprijs: geen spijt wel zorgen over eigen onderzoek

Ondanks dat Geoffrey Hinton de zelflerende machine heeft ontwikkeld, spreekt hij zijn zorgen uit over de kunstmatige intelligentie aan CNN: “Ik maak me zorgen dat het algemene gevolg hiervan kan zijn dat systemen die intelligenter zijn dan wij uiteindelijk de controle overnemen.” Als hij al bang is de controle te verliezen, waar moeten we ons dan op voorbereiden?

8 oktober wonnen Geoffrey Hinton en John Hopfield de Nobelprijs voor Natuurkunde. Het verband tussen natuurkunde en AI zit volgens Frank van Praat, expert van Kunstmatige Intelligentie, in de natuurkundige elementen die je ook in computertechnologie hebt. Geoffrey waarschuwt: “AI weet hoe te programmeren, zodat het manieren zal vinden om de beperkingen die we erop leggen te omzeilen. Het zal manieren vinden om mensen te manipuleren om te doen wat het wil.”

De gevaren

Frank vertelt dat de gevaren van AI liggen bijvoorbeeld bij het verspreiden van nepinformatie. Deze nepinformatie wordt steeds subtieler en verfijnder. “Denk aan CEO fraude, waarbij vaak stemvervorming wordt gebruikt. Op die manier kunnen medewerkers zo geld overmaken aan de verkeerde. Het misbruik van AI zal denk ik alleen maar meer worden.”

Naast dat Geoffrey zich alleen uitspreekt over zijn angst, verliet hij ook zijn rol bij Google en besloot hij aan de bel te trekken, dat liet hij weten aan CNN. Frank speculeert over zijn beweegreden: “Het zou kunnen dat hij vindt dat Google onvoldoende heeft ingezet op ethische verantwoording.”

Hulpmiddel

Frank benadrukt dat AI ons ook goede dingen heeft gebracht, zoals nieuwe hulpmiddelen in de zorg. “Daarnaast is ChatGPT een handig hulpmiddel.” In Europa hebben we sinds deze zomer nu ook een AI-wet, AI Act. De wet moet voor duidelijke regels zorgen rondom de kunstmatige intelligentie.

Het winnen van de Nobelprijs vindt Frank terecht: “Het is logisch dat zo’n ontwikkelde technologie wordt erkend. Met computertechnologie hebben ze het menselijke brein weten te simuleren. We gaan erachterkomen wat AI ons verder brengt.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...