Grindr AI-tool chat namens jou: ‘beangstigend’

Ontmoetingsapp Grindr, populair bij homoseksuele mannen, ontwikkelt een AI-tool die zelfstandig gesprekken kan voeren en in de toekomst dates kan plannen, een restaurant reserveren of een outfit uitzoeken. De chatfunctie zou vanaf 2027 voor iedereen beschikbaar moeten zijn, een kleine groep gebruikers test het nu al uit. Dat meldt Grindr aan The Wallstreet Journal. Relatiecoach René Luisman en Grindr-gebruiker Siem maken zich zorgen om privacy en geweld.

“Ze doen net alsof het een gezellige datingsapp is”, zegt Siem. “Maar dat is het helemaal niet. We weten allemaal dat we niet op Grindr zitten om te schaken”, vertelt hij. “Het gaat om seksdates. Dat wil niet zeggen dat daar niks uit kan groeien, maar in 99% van de gevallen is dat niet zo.” Siem vergelijkt de app met Tinder. “Daar maak je een leuk profiel, praat je drie dagen en dan maak je misschien een afspraak. Op Grindr praat ik dertig minuten en dan eindigt het ergens.”

In gesprek met persoon of computer?
Voor zo’n ‘hook-up’ heeft Siem geen behoefte aan allerlei geautomatiseerde vragen of een vanzelf gereserveerd tafeltje bij een restaurant. Hij vindt het zelfs beangstigend. “Ik weet dan niet meer of ik met een persoon of computer in gesprek ben. Ik zet de functie uit, dat weet ik zeker.”

Privacyzorgen
“We ontkomen er niet aan dat AI een grote rol gaat spelen in ons leven”, stelt René Luisman, relatiecoach voor homoseksuele mannen. “Grindr is in dit geval een voorloper en ik ben een voorstander van ontwikkelen”, stelt Luisman. “Ik merk dat sommige mannen het moeilijk vinden om verbinding te maken,” stelt hij. De relatiecoach ziet het gebeuren dat deze tool met voorstellen komt waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt en je daarmee je horizon verbreedt. “Het zal geen heilige graal zijn, dat je daarmee je ideale partner voorgeschoteld krijgt, maar het kan helpen.”

“Laten we realistisch blijven”, sluit Luisman af. “Als je elkaar ontmoet in het restaurant, café of in de slaapkamer gaat het ook om je eigen communicatieskills. Daar is meer voor nodig dan een app.”  Luisman maakt zich wel zorgen om de privacy van de gebruikers. “Wat doen ze met alle data van die wereldwijde gebruikers?,” vraagt hij zich af. Grindr heeft geen reactie gegeven op de voorgelegde vragen.

‘Kankerhomo! Ik zal je kapot slaan!’
Siem ziet een andere agenda achter de ontwikkeling: “Het lijkt alsof ze met deze tool de waarheid willen verbloemen,” vertelt hij. Siem doelt dan op het idee dat Grindr voor seks is, niet zo snel voor relaties. Als gebruiker ziet hij liever meer maatregelen omtrent veiligheid. “Ik heb een keer een date afgezegd omdat het niet goed voelde. Toen ben ik uitgescholden”, zegt Siem. “‘Kankerhomo! Ik zal je kapot slaan!’ Zulke mannen zitten op de app om mensen uit te lokken.” Het blijkt volgens Siem vaker voor te komen dat mannen die via Grindr een date denken te hebben in elkaar worden geslagen.

In mei 2024 heeft de rechtbank Noord-Holland nog een straf uitgesproken naar aanleiding van eenzelfde soort situatie. Het slachtoffer dacht een date via Grindr te hebben geregeld, maar is op een parkeerplaats onder andere mishandeld en beroofd door meerdere personen.

Geverifieerde accounts
Siem vindt mede hierom dat de ontmoetingsapp omtrent veiligheid een verantwoordelijkheid heeft. “Het blijft een risico als je met iemand afspreekt”, zegt hij. “Maar ik zou het fijn vinden als er geverifieerde accounts komen zodat je weet wie je ontmoet en dat je elkaar daarna kunt ‘raten’, dat je kunt aangeven dat er consent is gevraagd en je het netjes houdt.”

Om privacyredenen is Siem zijn naam gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...