Anticonceptiepil van de markt gehaald

Bellen naar de huisarts om je anticonceptiepil bij te bestellen, om vervolgens te horen te krijgen dat deze niet meer leverbaar is. Dit is de realiteit voor vrouwen die Microgynon 50 gebruiken, want deze pil is nu nergens meer verkrijgbaar.

De gebruikelijke sterkte van Microgynon is 30 microgram, Microgynon 50 is een sterkere anticonceptiepil. Deze wordt vooral voorgeschreven aan vrouwen die veel last hebben van doorbraakbloedingen, legt apotheker Annemieke Horikx uit.

Bayer stopt met produceren

Bayer BV heeft nog niet gereageerd op waarom ze deze pil uit de schappen hebben gehaald. Horikx zegt dat het meerdere redenen kan hebben waarom een bedrijf deze keuze maakt. “Als een fabrikant vindt dat ze daar eerder geld op moeten toeleggen dan het wat oplevert, dan stoppen ze ermee.”

Horikx vertelt dat teruggaan naar Microgynon 30 ervoor kan zorgen dat de doorbraakbloedingen terugkeren. Daarom wordt eerst bekeken of dit gebeurt voordat er andere opties worden voorgeschreven, maar er worden geen ernstige symptomen verwacht. “Microgynon 50 is sterker, dus er zullen waarschijnlijk minder snel bijwerkingen optreden dan bij een overstap naar Microgynon 30,” aldus Horikx.

Wat nu?

“Het kan vervelend zijn dat vrouwen moeten overstappen, want er moet nu naar een alternatief worden gezocht, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.” Gelukkig zijn er volgens Horikx genoeg opties: “Als Microgynon 30 niet werkt, moeten we kijken of een spiraaltje, anticonceptiepleister of een anticonceptiepil met extra oestrogeenmiddel een betere keuze is. Dit hangt af van wat het beste bij de vrouw past.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...