Bezuinigingen en ranglijsten: een bedreiging voor kwaliteit Nederlands hoger onderwijs

Het Britse tijdschrift Times Higher Education heeft op 9 oktober voor de 21e keer hun World University Rankings bekendgemaakt. Uit deze ranglijst blijkt dat twee derde van de Nederlandse universiteiten is gedaald in positie. De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland heeft twijfels bij de manier waarop dit soort ranglijsten tot stand komen.

Kritiek op ranglijsten

Anderhalf jaar geleden kreeg de organisatie Universiteiten van Nederland inzage in een rapport waarin duidelijk werd dat er nogal wat haken en ogen aan dit soort ranglijsten zitten. “Dit soort ranglijsten doen geen recht aan wat er op een universiteit gebeurt.” zegt woordvoerder Ruben Puylaert van Universiteiten van Nederland. Sindsdien zijn we terughoudender geworden met het gebruik van deze lijsten en werken we mee aan alternatieven.

De Universiteit Utrecht trok deze ranglijsten zo erg in twijfel dat zij vorig jaar besloot geen data meer met het Britse tijdschrift te delen, waardoor ze dit jaar weer niet op de ranglijst staan. De ranglijst is gebaseerd op 17 indicatoren, verdeeld over vijf belangrijke gebieden: onderwijs, onderzoeksomgeving, onderzoekskwaliteit, betrokkenheid van het bedrijfsleven en internationale oriëntatie.

Gevolgen van bezuinigingen

In het onderzoek van Times Higher Education komt naar voren dat zij zich zorgen maken over het politieke beleid in Nederland. Volgens hen vormt het nieuwe politieke beleid de basis van de dalingen, zoals de opkomst van de PVV die wil korten op subsidies en de instroom van buitenlandse studenten.

Puylaert kan niet zeggen of dit de oorzaak is voor de dalingen. Het nieuwe kabinet bezuinigt ongeveer een miljard op vervolgonderwijs en wetenschap. “Dat is bijzonder schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het kabinet zegt dat ze wil inzetten op een goed vestigingsklimaat en een goed concurrerende economie, maar alle rapporten en gezaghebbende instanties wijzen erop dat je eerst moet investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie. Het kabinet doet het tegenovergestelde door stevig te bezuinigen op universiteiten; daardoor gaat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek eronder lijden.

Hoe nu verder?

Volgens minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) behoren de Nederlandse universiteiten tot de wereldtop. “Ik wil er samen met hen voor zorgen dat ze dat blijven,” zegt Bruins. “De realiteit is dat er minder geld is voor het vervolgonderwijs en onderzoek, en dat we gerichter willen sturen op internationale studenten. Dit vraagt om scherpe en verstandige keuzes. Ik wil de bezuinigingen zorgvuldig vormgeven, samen met de universiteiten en hogescholen, zodat we behouden wat goed is en we blijven werken aan een toekomstbestendige kennissector.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...