Resomeren als alternatief voor cremeren en begraven: “Mensen krijgen er een duurzame optie bij”

Het kabinet heeft voor een nieuwe uitvaartmethode genaamd resomeren een wetswijziging voorgesteld om dit toe te staan. Bij resomeren wordt een lichaam in een tank ontbonden in een zoutwateroplossing,  Volgens eigenaar Sandro Volpe van dierenuitvaartcentrum Venlo komt dit besluit veel te laat: “Het leek wel of deze milieuvriendelijke techniek werd tegengehouden.”

Al bijna vijf jaar lang wordt de methode resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, bij dieren toegepast. Volpe is ook importeur van de resomeertanks in Nederland en vindt dat het invoeren van resomatie voor mensen vanuit de regering te vaak is uitgesteld. “In 2018 was het idee er al. De coronaperiode en de oorlog in Oekraïne zijn er dan wel tussengekomen, maar toch is er te weinig onderzoek gedaan.”

 Na al die jaren heeft de regering toch besloten om een wetswijziging in te dienen voor goedkeuring. “Het werd tijd, want het is op dit moment de meest duurzame uitvaartmethode,” aldus Volpe. “Een crematieoven bijvoorbeeld verbruikt evenveel gas als een hele woonwijk. Bij resomeren wordt een lichaam natuurlijk ontbonden, zonder het gebruik van zuren. Als je de ovens zou vervangen voor resomeertanks, zou er geen CO2- uitstoot meer zijn en zou je op het gebied van gas het jaarverbruik van een grote stad besparen.”

Niet duurzaam

Toch kan de methode van resomatie niet op de steun van iedereen rekenen. Volgens Roel Stapper, directeur van uitvaartcentrum Zuylen in Breda, is het eigenlijk helemaal niet zo duurzaam. “Er is kortgeleden een vergelijking gemaakt tussen onder andere begraven, cremeren en resomeren met behulp van de zogenaamde life cycle analysis, een techniek die producten in soortgelijke categorieën analyseert en met elkaar vergelijkt op duurzaamheid. Hier kwam voor het resomeren een lage duurzaamheidsscore uit. Daarbij schatten wij in dat er niet zo veel vraag naar zal zijn en bovendien zal het even duren voordat deze techniek op grotere schaal toegepast zal worden. Daarom twijfelen wij om eraan te beginnen,” aldus Stapper.


Verder zou je bij mijn stuk nog toe kunnen voegen dat wij inschatten dat er niet zoveel vraag naar zal zijn en dat het lang zal duren voordat deze ‘techniek’ op grotere schaal zal worden toegepast.

Populariteit

Volgens Volpe zal resomatie juist populair gaan worden als de wet wordt aangenomen. Dit wijdt hij ook aan een onderzoek van Radar van vier jaar geleden waarin veel mensen al lieten blijken resomatie te overwegen. “Destijds stond 62% van de mensen open voor deze uitvaartmethode vanwege de duurzaamheid ervan,” zo zegt Volpe. “Ik heb zelf ook veel klanten die aangeven dat ze een afkeer voor vuur en dus cremeren hebben. Het zou mooi zijn als mensen een nieuwe, duurzame optie erbij zouden hebben.”

Gezondheidsraad

Resomeren wordt door de gezondheidsraad, die de regering adviseert op het gebied van gezondheidsbeleid, als duurzaam gezien in vergelijking met begraven en cremeren. Hierdoor adviseert de raad dan ook positief over het inzetten van deze uitvaartmethode. Volgens de raad is het wel zo dat de uitvoering van resomatie op mensen nog beoordeeld moet worden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...