Update: Orkaan Milton terroriseert Florida 

Uren nadat de orkaan via Siesta Key, Florida is binnengetreden als een categorie 3 orkaan zijn er vier doden officieel bevestigd. Hoewel de orkaan iets milder is geworden dan verwacht, zorgt hij voor veel paniek en schade in de staat Florida. Zo veroorzaakte de orkaan genoeg water voor een regenbui van meer dan 45,7 centimeter per vierkante meter aan regen. Dat is een regenval die eens in de duizendjaar voor zou komen. De orkaan heeft ook het dak weggeblazen van een tijdelijke opvang voor hulpverleners.

Nu dat orkaan Milton de straten van Florida heeft bereikt gaat het er heftig aan toe in de Amerikaanse staat. De stad Tampa, waar de record verbrekende orkaan Milton heeft toegeslagen, werd streng geadviseerd al hun eigendommen achter te laten en het gebied te evacueren. 5,5 miljoen mensen zijn dus hopelijk via de evacuatie zones vertrokken. 

In gesprek met Lucas

Een van de mensen die zijn huis heeft moeten verlaten is Lucas Jagger (20), een student die zelf in Florida woont. Hij vertelt over zijn zorgen: “Het probleem met de huidige situatie, los van de schade en paniek bij iedereen, is dat de overheid eigenlijk nog niet klaar is voor nog een orkaan.” Twee weken geleden heeft orkaan Helene al een hoop schade aangericht waardoor er een hoop van het noodbudget naar die opruiming is gegaan. Lucas vertelt dat hij zich zorgen maakt over de gevolgen van deze orkaan. “Als de overheid de reparaties en gevolgen van de vorige orkaan niet eens meer aankan, hoe gaan we dit dan wel overleven.” Er heerst veel onzekerheid over het oplossen van deze ellende bij Lucas. Hij vergelijkt de noodsituatie in eigen stad met de ellende die hij in het buitenland ziet. “Ik begrijp gewoon niet hoe er miljoenen naar het buitenland gaan voor het steunen van oorlog, maar de eigen burgers in de steek worden gelaten terwijl het voor zoveel mensen leven of dood zal zijn” vertelt Lucas.

Overvloed aan alligators

De meeste mensen zijn net zoals Lucas uit hun huis vertrokken en richting opvangcentra gegaan, waar vooral vertelt wordt om de omgeving onmiddellijk te verlaten. Behalve het gevaar van noodweer is het in Tampa Florida ook oppassen geblazen voor een potentieel nieuw huisdier. Nu dat het water meters hoog komt is het ook handig om te weten dat Florida de huisvestiging is van 1,3 miljoen alligators. Het is dan ook afwachten hoeveel onrust die zullen brengen de komende paar dagen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...