Die bullshitbaan is bullshit

De Bullshitbaan. Een nieuwe term die staat voor het hebben van een ‘nutteloze’ baan. Voor je gevoel draag je weinig bij aan de samenleving. “Gooi het om, zeg je baan op! Gebruik je talent”, is wat veel mensen roepen. Laten die mensen nou net hoogopgeleide, boven modaal verdienende lui zijn. Voor hen is het makkelijk om het een bullshitbaan te noemen. Zij kunnen het zich permitteren om ‘af te zakken’ naar een lager inkomen (vaak gewoon nog modaal) en zo een baan te kiezen die hun talent benadrukt en bijdraagt aan het grote geheel. Maar hoe erg is een bullshitbaan? En is de baan wel bullshit?

Een bullshitbaan letterlijk definiëren is lastig. Er is geen maatstaf waarlangs je je baan kan leggen om zo te meten hoe nutteloos hij is. Daarom wordt dat vaak bepaald door het gevoel wat mensen erbij hebben. In hoeverre heeft iemand het gevoel dat ze niks bijdragen aan de samenleving.

Dat iemand die uit een hoogopgeleid, bovenmodaal verdienend gezin komt, waarbij ouders advocaat en dokter zijn, een 9 tot 5 kantoorbaan bullshit noemt is wel heel makkelijk en misschien ergens ook logisch. Voor iemand uit een gezin dat het eind van de maand altijd kneep, is het meer dan goed om modaal te verdienen en leuke collega’s dagelijks te zien met die 9 tot 5 baan, voor iemand met die achtergrond is het niet nutteloos. Waar je vandaan komt is enorm bepalend.

Er wordt gezegd dat we van de bullshitbanen af moeten en onze ambitie moeten gebruiken voor iets wat bijdraagt. Alleen niet iedereen heeft veel ambitie. Niet iedereen wil het verschil maken in de wereld. Niet iedereen focust zich op het gehele belang omdat ze dat simpelweg er minder toe vinden doen. Door de term bullshitbaan in het leven te roepen wordt er vanuit gegaan dat iedereen wíl bijdragen. Ook schetsen we het beeld dat een consultant (dat beroep wordt vaak genoemd als voorbeeld van een bullshitbaan) geen goed werk zou doen of geen ambitie zou hebben. Er zijn nou eenmaal ook mensen die zich willen focussen op eigen geld verdienen of die vinden dat wat zij doen wel verschil maakt.

Het is algemeen bekend dat we in een tijd leven waarbij er een groot gevoel van druk heerst op de maatschappij. Druk om goed te presteren en een succes te worden. Je moet een goede baan, mooi huis, partner, etc. Als we nu als bevolking, of beter gezegd de invloedrijke mensen, massaal de term bullshitbaan erin gaan gooien, wordt die druk alleen maar groter. Niet alleen de druk om een goede baan te vinden, maar ook nog eens druk om een verschil te moeten maken. Een bijdrage leveren aan de (stervende) wereld en jouw talent hiervoor inzetten. Wat weer voor de volgende stressfactor zorgt; wat is mijn talent?

Als we nu massaal een groot deel van de banen bullshitbanen gaan noemen, creëren we denk ik een verkeerd beeld richting de huidige studenten. Tuurlijk, als jij ongelukkig bent met je baan en meer wil doen of bijdragen kan dat. Maar laten we niet doen alsof de huidige rechtsstudenten worden opgeleid voor niks. Voor een bullshitbaan waar niemand ze dankbaar voor is omdat ze niks zouden bijdragen. En laten we ook niet ervan uitgaan of eisen dat iedereen morele ambitie heeft, dat is gewoon niet zo.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Van thuis op de bank tot in de studio: Miljoenenjacht

Hermien Lenders (64) uit Meerlo opende haar mailbox en...

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...